AKTUALNO

Porsche je predstavio osvježeni model Macan: Više snage i dinamike za GTS, Turbo model izbačen

Najsnažniji model GTS pogoni 2,9-litreni twin-turbo V6 stroj, ali se snaga povećala za 60 KS na ukupno 440 KS
Novi Macan
 Porsche

Danas Porsche živi od električnog modela Taycan i to je budućnost. Brojke su neumoljive, no uz aktivno sudjelovanje u sveopćoj elektro histeriji, njemački proizvođač sportskih automobila se još fokusira i na "standardnu gamu modela" te je svom popularnom SUV modelu Macanu koji se dosad prodao u 600.000 primjeraka i koji opstaje već sedmu godinu na tržištu upravo podario facelift i doradio mu mehaniku.

Dakle, u iščekivanju potpuno električnog nasljednika 2023. godine, sada osvježeni Macan u zadnjem krugu svog postojanja stiže s još boljim performansama i s još atraktivnijim nastupom. Početni model u ponudi odsad stiže s 2,0-litrenim turbo četverocilindrašem i 265 KS, dakle s 20 KS više nego prije te od 0-100 km/h sprinta za 6,2 sekunde, dok mu najveća brzina iznosi 262 km/h.

image
Osvježeni SUV Macan
Porsche

Iznad njega se smjestio model Macan S s 2,9-litrenim twin-turbo V6 strojem i 380 KS, što je za 26 KS više nego dosad. Do 100 km/h iz stajanja sprinta za 4,6 sekundi, i vozio do maksimalnih 259 km/h. "Turbo" izvedba kao top model ispada iz ponude, a mijenja ga model Macan GTS, dinamičniji i agresivniji derivat koji je i dosad bio vrlo popularan.

Pogoni ga također 2,9-litreni twin-turbo V6 stroj, ali se snaga povećala za 60 KS na ukupno 440 KS, koliko je do sada brojao model Macan Turbo s Performance Paketom. Dakle, u novom GTS modelu je motor dotjeran za još sportskiji nastup u vožnji: od 0-100 km/h stiže za 4,3 sekunde i ne staje do maksimalnih 272 km/h. Svi Macan modeli sada standardno dolaze sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i pogonom na sve kotače.

image
Osvježeni SUV Macan
Porsche

Nadalje, manje, ali bitne dorade "šasije" sada Macanu omogućuju još osjetljivije i izravnije reakcije u vožnji s obzirom na stanje na cesti, tvrde u Porscheu, i to zahvaljujući dorađenom upravljačkom sklopu i ovjesu s Porsche Active Suspension Managementom (PASM) koji serijski dolazi kod GTS modela.

Usto, GTS model je opremljen i sportskim zračnim ovjesom koji je deset milimetara niži, a u usporedbi s prethodnikom, zračne opruge na prednjoj osovini tvrđe su za deset posto, a na stražnjoj za 15 posto, što također pridonosi boljoj dinamici vožnje. Što se tiče izgleda, Porsche je doradio prednji kraj Macana po uzoru na broj veći SUV Cayenne te sada djeluje dinamičnije i zahvaljujući masivnom difuzoru straga.

image
Osvježeni SUV Macan
Porsche

S redizajnom su stigla i glavna LED svjetla s Porscheovim sustavom dinamičkog osvjetljenja (PDLS) te vanjska ogledala sportskog dizajna koja su sada su standardni na svim modelima.

Nove vanjske boje uključuju Papaja narančastu i Encijan plavu metalik, te Piton zelenu za top model Macan GTS, a moguće je naručiti i posebne boje iz programa "Individual". Usto, svi Macan modeli odsad dolaze na kotačima od najmanje 19 cola kod ulaznog modela, model Macan S dolazi na 20 cola, a GTS na 21 colnom kotačima novog dizajna.

image
Osvježeni SUV Macan
Porsche

U kabini u oči prvo upada činjenica da je gomila prekidača uklonjena sa središnje konzole i da su dodane su komande na "touch", a upravljač i manja ručica mjenjača preuzeti su iz modela 911. Dobra stvar: karakteristični analogni sat na vrhu ploče s instrumentima sada je dio standardne opreme kod svih modela, dok kod verzija s novim bojama dolaze i kontrastni šavovi na kožnim sjedalima u istom tonu.

image
Osvježeni SUV Macan
Porsche

Na koncu, najprestižniji model GTS s novim Sport paketom dolazi s posebnim 21 colnim naplacima i širim gumama, sa serijskom Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) i Sport Chrono paketima te posebnim sportskim sjedalima i s puno detalja od karbona u interijeru u kombinaciji s Alkantarom. Novi macan se u Njemačkoj već može naručiti što znači da će od jeseni biti dostupan i u domaćim salonima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 05:44