VIDEO

Revolucija parkiranja? Ioniq 5 dobiva tehnologiju koja omogućuje okretanje kotača za 90 stupnjeva

Nepotrebno je reći da bi ovo uvelike olakšalo paralelno parkiranje - jednostavno se zaustavite uz slobodno mjesto i ukližete unutra

Prototip Ioniq 5

Hyundai Mobis predstavio je svoj najnoviji modul e-corner 2021. i već je viđen na nekolicini koncepata tvrtke. Međutim, proizvođač je upravo predstavio prototip Ioniq 5 opremljen s četiri modula na svakom kotaču.

Moduli omogućuju okretanje kotača do 90 stupnjeva, što vozilima daje neusporedivu upravljivost. Kao što možete vidjeti u videu, prototip ima način rada "rakova vožnja", u kojem se sva četiri kotača okreću za 90 stupnjeva. To omogućuje vozilu da se kreće bočno, umjesto samo naprijed i natrag.

Nepotrebno je reći da bi ovo uvelike olakšalo paralelno parkiranje jer biste se jednostavno trebali zaustaviti uz slobodno mjesto i uklizati unutra.

Za trenutke kada se trebate brzo okrenuti, tu je funkcija skretanja u nulu. I to je demonstrirano - kotači se okreću pod kutom od otprilike 45 stupnjeva kako bi se prototip mogao okretati oko 360 stupnjeva.

Nadalje, prototip može voziti dijagonalno poput GMC Hummer EV-a. Tu je i funkcija okretanja, koja omogućuje da prednji kotači ostanu ravni dok se stražnji okreću za 90 stupnjeva. Slično je funkciji zakretanja u nulu, iako radijus zakretanja izgleda malo veći.

Hyundai Mobis nije rekao mnogo o prototipu, ali je rekao da video prikazuje "kretnje u stvarnom životu" omogućene modulima e-cornera i primijetio da bi njihove "prednosti u uskom središtu grada ili teretnim prostorima trebale biti očite".

Moduli e-corner kombiniraju sustave upravljanja, kočenja, ovjesa i vožnje u svaki kotač. Hyundai Mobis se s tom idejom bavi više od pet godina jer je koncept predstavljen na CES-u 2018., a tehnologija je od tada evoluirala. Konačni cilj je vidjeti module e-kutaka instalirane u proizvodnim modelima, koji se mogu graciozno kretati uskim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:57