zvijeri 1990-ih

Sraz američkih legendi: Koji je ‘vatreniji‘ u ubrzanjima, Dodge Viper RT/10 ili Vector W8?

Ova dva legendarna Amerikanca usporedio je CarWow u nizu drag utrka kako bi se utvrdilo koji je vatreniji trkač

Utrka ubrzanja

 youtube screenshot

Amerikanci su imali pregršt poznatih sportskih i muscle automobila kroz automobilističku povijest, međutim krajem 1980-ih i početkom 1990-ih na sceni su se našla dva super sportska modela.

Prvo se 1989. pojavio nevjerojatan Vector W8 koji se isticao svojim klinastim oblikom te 6-litrenim twin-Turbo V8 strojem postavljenim središnje koji je serijski raspolagao sa 625 KS i 880 Nm (premda je na dynu pokazivao i rekordnih 1200 KS). Izrađeno je tek 22 primjerka ovog egzote.

S druge strane, 1991. pojavio se još jedan Amerikanac s monstruoznim, u ovom slučaju prerađenim 8,0-litrenim kamionskim V10 motorom - nevjerojatno sirov i snažan Dodge Viper RT/10 koji je raspolagao je s 400 KS. Za razliku od maloserijskog Vectora, Viper je doživio nekoliko generacija i prodavao se sve do 2017. godine.

Ova dva legendarna Amerikanca usporedio je Carwow u nizu drag utrka kako bi se utvrdilo koji je vatreniji trkač.

Konkretni primjerak Vipera RT/10 u vlasništvu Muzeja Petersen u LA (SAD) datira iz 1991. godine, s serijskim brojem 00005. Raspolaže s 400 KS (298 kW) i 630 Nm okretnog momenta, snaga se prenosi na stražnje kotače putem ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa. Zanimljivo je da danas vrijedi otprilike isto koliko i kad je bio nov, oko 50.000 dolara.

S druge strane, Vector W8 se ističe s moćnih 625 KS (466 kW) i 880 Nm okretnog momenta, iako koristi sličan pogon na stražnje kotače, razlikuje se po 3-brzinskom automatskom mjenjaču. Iako su oba vozila gotovo jednako teška, Vector ima prednost na papiru, budući da je koštao oko 300.000 dolara u svoje vrijeme, a i danas ima vrijednost sedam znamenki.

U drag utrkama iz mjesta, rezultati nisu ni blizu. Bez obzira na to radi li Vector W8 s punom snagom ili ne, Viper jasno dominira, ostavljajući Vector u prašini. U drugoj rundi, utrka iz mirovanja, Dodge opet nema problema s nadmašivanjem Vectora, iako su rezultati bliži. U utrci s većom početnom brzinom, Vector drži korak malo dulje, ali Viper stvara značajan razmak veći od pola milje.

Ova dva automobila doživjela su različite puteve nakon prvotnog lansiranja, ali nema sumnje da su oba ostavila trajan pečat u povijesti američkog, ali svjetskog automobilizma. Gledati ih kako se natječu vrlo je nostalgična slika, pa uživajte u videu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:26