novi trik razbojnika

Ugledali ste naranče ili limune na asfaltu ispred vašeg auta? To je znak da ste već na meti lopova

Kriminalci su neumorni u potrazi za uspješnim formulama kod krađa i razbojstava, ovo je nov trik

Naranča na cesti

 Instagram screenshot

Premda policija često upozorava na trikove lopova i savjetuje kako zaštiti sebe i svoj automobil i odvratiti ih, čini se da njima na pamet padaju sve maštovitije ideje. U principu, plan lopova je da automobil bude zaustavljen kako bi vas opljačkali, ili barem ukrali neke stvari iz auta. Premda su kod nas takvi slučajevi rjeđi, diljem svijeta ali sve više u zemaljama EU, ovakve pljačke su sve češće.

Jedan od trikova na koji se upozorava jest pojava razbacanog voća po cesti ispred automobila, poput naranči, limuna i ostalog koje nije preveliko da se preko njega pređe automobilom. Ideja lopova je da pređete preko voća u koje su "maskirali" predmete poput oštrih zvjezdastih šarafa ili čavala, a kada vozač pregazi jedan od ovih "komada voća", namjerno ili slučajno, postoji velika vjerojatnost da će se guma probušiti.

Zatim ćete kad shvatite da se nešto "događa s gumom", biti prisiljen zaustaviti automobili kako biste provjerili o čemu je riječ.

Tada nastupaju lopovi, koji često pribjegavaju ovoj varci na cestama ili ulicama izvan glavnih pravaca s više vozila na cestama. Mogu vas pratiti drugim vozilom na kratkoj udaljenosti potrebnoj da zaustavite automobil zbog probušene gume, budući da tada postajete lak plijen za pljačku, piše španjolski El Pais.

image

Čavao u gumi, ilustracija

Alamy/Profimedia

Lopovi tada, ili pokušavaju otvoriti vrata automobila i ukrasti pristupačne predmete punom brzinom, uglavnom sa sjedala i zatim bježe, ali mnogo ozbiljnije, mogli biste se suočiti s njima pa im pod prisilom predati novac i ostale dragocjenosti.

Zato je preporučljivo, bilo kod nas, ili u inozemstvu, kad primijetite probušenu gumu i morate se zaustaviti, kad god je to moguće pokušajte to na mjestima gdje ima drugih ljudi.

image

Pljačka, ilustracija

Profimedia

Pritom prilikom izlaska iz automobila provjerite prisutnost pojedinaca koji su vam sumnjivi i ostanite u automobilu te pozovite pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:00