Premijera

Video, foto: Mazda predstavila novi CX-80, divovski premium SUV od pet metara za do sedam putnika

Vrhunski kao i CX-60, novi model dolazi s dodanom vrijednošću po pitanju prostora, praktičnosti i sa sjajnim putničkim komforom

Mazda CX-80

 Mazda

Dvije godine nakon lansiranja modela CX-60, Mazda je novinarima predstavila novi CX-80, drugi model postavljen na Large Architecture platformu, u svom R&D centru u Oberurselu, nedaleko Frankfurta. Premda bi se moglo kazati kako je tek riječ o produženoj varijanti CX-60, u Mazdi se s tim ne bi složili jer je puno truda uloženo u ovaj trenutno najveći model Mazde na europskom tržištu.

image

Mazda CX-80

Mazda

Iz razgovora s direktorom razvoja Christianom Schultzeom na premijeri smo doznali da niz detalja implementiran u novi model čini jasnu diferencijaciju u odnosu na manji CX-60.

I to već po pitanju vanjskog dizajna: iako sprijeda kao i kod CX-60 dominira skulpturalna, velika maska hladnjaka između dva uska LED svjetla, stvari se mijenjaju na dinamično izvedenim bokovima, a u oči odmah upada stilski detalj koji daje do znanja kao je riječ o većem modelu, a to je zadebljana kromirane letvica ruba oko trećeg stakla kao i masivnije izveden stražnji kraj.

Ipak, najvažnije stvari kod ovog gotovo pet metara dugog SUV-a s međuosovinskim razmakom od 3,1 metra (+250 mm u odnosu na CX-60), u kabini se našlo mjesta za treći red sjedala.

image

Mazda CX-80

Mazda

Mazda CX-80 će pritom bit dostupna s izborom od tri konfiguracije drugog reda, pa se i praktičnost također piše velikim slovima, a na prezentaciji pažnju su nam skrenuli na stražnji par vrata vrlo velike površine koja se otvaraju gotovo pod pravim kutem za lakši i komotniji pristup drugom, ali i trećem redu kao ne biste morali previše gimnasticirati.

image

Mazda CX-80

Mazda

Straga zaista u jednu Mazdu nikad nije bilo lakše ući ili izaći. Osim klasične konfiguracije s klupom u drugom redu za troje putnika, posebno je zanimljiva izvedba s dvije odvojene fotelje koje u Mazdi nazivaju "captain‘s seats" s konzolom za odlaganje smještenom između, koje pružaju savršen komfor sjedenja, a osjeti se i doprinos duljeg međuosovinskog razmaka - mjesta za noge putnika ima u izobilju. Pravi putnički lounge.

Zanimljivo, premda je nešto tjesnije prosječno visoke osobe komotno sjede i u trećem redu sjedala, a u kakvoj putnoj udobnosti mogu uživati, povjerit ćemo uskoro na prvim testnim vožnjama.

image

Mazda CX-80

Mazda

Unutrašnjost

Kokpit i ambijent na prednjim sjedalima su poznati iz CX-60 - ispred vozača nalazi se pregledna digitalna instrumentna ploča, a središnji dio rezerviran je za ne previsok, ali zato široko razvučen zaslon multimedije od 12,3 inča. Uređenje jest minimalističko, ali materijali su vrhunski – od najfinije nappa kože i mekane plastike do brušenog aluminija i specijalne tkanine sa šavovima kao na kimonu.

image

Mazda CX-80

Mazda

Tehnologija/sigurnost

U veći model prenesene su sve tehnološke "cake" poput toga da je dovoljno sjesti za upravljač i pogledati prema minijaturnoj videokameri kraj središnjeg zaslon za prepoznavanje pa će vas tehnologija u idealan položaj dovesti sjedalo, upravljač i retrovizore, kao i odraz projektora podataka o vožnji na vjetrobran.

Sva sila elektroničkih pomagača u vožnji objedinjena je kroz "Mazda Proactive Safety" što osigurava najveću sigurnost i dakako, sigurnih 5 zvjezdica na EuroNCAP testu sigurnosti.

image

Mazda CX-80

Mazda

Pogoni

U ponudi su pogoni poznati iz modela CX-60, dakle plug-in hibridni model 2.5 e-Skyactiv PHEV s pogonom na sve kotače i 8-stupanjskom automatikom sistemske snage 327 KS i 500 Nm što osiguravaju atmosferski benzinac od 191 KS i između motora i 8-stupanjskog mjenjača ugrađeni elektromotor od 150 KS. pritom litij-ionska baterija od 17,8 kWh može osigurati doseg samo na struju do 53 kilometra. Performanse: 6,8 sekundi iz stajanja do 100 km/h i najveća brzina od 195 km/h što je tek neznatno lošije od CX-60 modela.

image

Mazda CX-80

Mazda

Drugi u ponudi je model 3.3 E-SKYACTIV d s dizelskim rednim šestakom s Mazdinom M Hybrid Boost 48V mild-hibridnom tehnologijom koji raspolaže s 254 KS i 550 Nm što se prenosi na sve kotače također putem 8-stupanjske automatike. Do 100 km/h iz stajanja stiže za 8,4 sekunde i vozi sve do maksimalnih 220 km/h. Prema WLTP-u plug in hibrid prosječno troši 2 litre, a dizelaš 5,7 litara.

Ukratko

Mazda CX-80 je duga 4995 mm, široka 1890 mm i visoka 1710 mm, a međuosovinski razmak je razvučen na čak 3,1 metar

Ovjes je nanovo kalibriran za veću udobnost, a stakla i izolacija su dorađeni, sve zbog povećanja komfora na putu, otkrio nam je direktor razvoja Christian Schultze

U ponudi su tri konfiguracije sjedenja u tri reda: sedmerosjed s klupom u drugom redu za troje putnika, ili s dvije odvojene komotne sjedalice u drugom redu za ukupno šestero putnika

image

Mazda CX-80

Mazda

Novi CX-80 ima izvrsnu vučnu silu i može povući prikolicu do 2,5 tona

Drugi red sjedala može se pomicati za 120 mm uzdužno dok je naslon varijabilan pod kutem od 15 do 33 posto

Prtljažnik raspolaže s 258 litara s podignutim sjedalicama u trećem redu, s 687 litara s preklopljenom naslonima u podu i s 1971 litrom s preklopljenim sjedalicama druga dva reda

Novost je i nova "Alexa" glasovna kontrola izbora glazbe, klima uređaja, navigacije ili aplikacija poput Spotifyja

image

Mazda CX-80

Mazda

Sustav kamera koji pokriva 360 stupnjeva oko automobila pomaže lakšem parkiranju i manevriranju u uskim prostorima

Tri zonska ventilacija posebno dolazi za sva tri reda sjedala

Pet paketa opreme Exclusive-line, Takumi, Homura, Takumi Plus i Homura Plus

Sustav "Trailer Hitch View" debitira na Mazdi CX-80 a riječ je o postavljanu prikolice bez pomoći druge osobe korištenjem stražnje kamere.

image

Mazda CX-80

Mazda

Kao zgodna doplata dolazi golemi panoramski 1021 mm dug i 950 mm širok panoramski krov te sjenila za sunce na stražnjim staklima

image

Mazda CX-80

Mazda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52