ŽIVOT U PITANJU

Video: Pilot se onesvijestio, pa putnik bez iskustva uspješno sam prizemljio avion na aerodrom

Opisujući ozbiljnu situaciju, Harrison je rekao da se pilot onesvijestio te da je prizemljio letjelicu iako nema pojma o pilotiranju

Screenshot incidenta

 YouTube Screenshot

Cessna 208 nije jumbo jet s više motora, već običan sportski "propelerac" sa sjedalima za više od desetak putnika.Upravo jednu takvu, jedan je putnik bez ikakvog iskustva sigurno prizemljio nakon što se pilot onesvijestio.

Prije tjedan dana, 10. svibnja oko podneva po lokalnom vremenu na Floridi, kontrolori zračnog prometa primili su radio prijenos Darrena Harrisona. On je bio jedan od dvojice putnika u Cessni 208 koji su se vraćali s ribolova nakon kada se pilot onesvijestio. Opisujući "ozbiljnu situaciju", Harrison je rekao da se pilot onesvijestio i da on nema pojma kako upravljati zrakoplovom.

Srećom, kontrolor zračnog prometa Robert Morgan radio je tog dana u obližnjoj međunarodnoj zračnoj luci Palm Beach, a također je i certificirani instruktor letenja.

S Morganovim uputama, Harrison je uspio sletjeti s Cessnom 208. U razgovoru za Today, Harrison je objasnio kako je uspio ostati miran tijekom procesa, rekavši da jednostavno nije bilo vremena za paniku. "Ili ćeš učiniti što moraš učiniti da kontroliraš situaciju, ili ćeš umrijeti. A to sam i učinio", rekao je Harrison u intervjuu.

Zvuči jednostavno, ali sletjeti avionom nije lako, čak ni ako je u pitanju manji jednomotorni zrakoplov poput 208 Caravana.

Čak i na malim zrakoplovima pilot ima postavke mješavine goriva, postavke gasa, postavke preklopa i radio za upravljanje. Cessna 208 također ima postavke propelera i složeniji hardver, a onda i dalje morate zapravo upravljati zrakoplovom, pazeći na brzinu naprijed, okomitu brzinu, visinu, kut nagiba, skretanje i prepreke izvan zrakoplova dok se približavate zemlji.

Ova priča zaista ima sretan kraj, jer pilot koji se onesvijestio dobio je hitnu medicinsku pomoć i sada je navodno u stabilnom stanju. Što se tiče Harrisona, ne znamo hoće li nakon ovog iskustva uzeti satove letenja, jer čini se da ima ono što bismo nazvali prirodnim talentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:56