Ben Collins

Video: Zvijezda ispog kacige, originalni Stig prekinuo šutnju i otkrio sve tajne Top Geara

Collins je bio Stig u zlatno doba serije kada su Clarkson, Hammond i May uživali najveću popularnost

Ben Collins

 Youtube screenshot

Godinama je jedna od najvećih televizijskim misterija bila tko je tajanstveni "supervozač" Stig koji je testnom stazom britanskog showa Top Gear jurio brže nego itko drugi.

Već dulje znamo da je originalni Stig bio Ben Collins, a sada smo saznali i mnoge tajne o njemu i emisiji jer se Collins u podcastu Road To Success raspričao o tome kako je dobio posao u Top Gearu i što se događalo iza kulisa Top Geara. Collins je bio Stig u zlatno doba serije kada su Clarkson, Hammond i May uživali najveću popularnost.

Collins se počeo utrkivati prilično kasno, tek kada je napunio 18 godina. No, karijera mu je bila prilično uspješna. Vrhunac mu je predstavljalo sudjelovanje u natjecanju utrka izdržljivosti Le Mans Series, a vozio je i 24 sata Le Mansa. Nedugo zatim se ukazala prilika za posao u Top Gearu.

Producent serije, Andy Wilman dao mu je isprobati Ford Focus na službenoj stazi emisije, na aerodromu Dunsfold. Wilman se nije činio previše impresioniran Collinsovom vožnjom nakon koje ga je pitao: "Je li to najbrže što možeš?"

Mjesec dana kasnije Wilman je ipak pozvao Collinsa na njegovo prvo snimanje na stazu na aerodromu. Kad je stigao, za njega je bilo pripremljeno bijelo odijelo koje će uskoro ući u legendu.

Collins je odlučio čuvati tajnu da je on Stig. Na snimanju se pojavio s balaclavom kako bi sakrio lice i nikada nije skidao kacigu dok je bio tamo. Kada bi snimao negdje izvan staze, kao u Londonu, presvlačio bi se u kombiju.

Da bi zaštitio identitet izmislio je i lažno ime za prijavu u hotele kada je ekipa putovala. Njegov pseudonim bio je Richard Jameson, koji je nastao preuzimanjem elemenata od imena Richarda Hammonda, Jamesa Maya i Jeremyja Clarksona.

Collins žali što se jedna ideja nije realizirala. Postojao je plan da se ekipa Top Geara utrkuje na 24 sata Le Mansa, no "stvari se nikad nisu poklopile".

"Obožavao sam svaki dan koji sam tamo proveo", rekao je Collins u intervjuu. Sve je završilo kada je BBC Radio Times objavio priču koja je otkrila njegov identitet. Collins je želio otići pod svojim uvjetima, a njegova posljednja epizoda bila je s megazvijezdama Tomom Cruiseom i Cameron Diaz u prilogu iz serijala "Zvijezde u automobilu po razumnoj cijeni".

Nakon što je napustio Top Gear, Collins je ušao u pravnu bitku s BBC-jem zbog objavljivanja svoje knjige The Man in the White Suit: The Stig, Le Mans, The Fast Lane and Me, a to razdoblje naziva najstresnijim u svom životu. Sada ima YouTube kanal "Ben Collins Drives" na kojem vozi neke od najnevjerojatnijih automobila, poput bolida Formule 1 Tyrrell P34 sa šest kotača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:20