VREMEPLOV

Kako je izgledalo kampiranje 1980-ih? Ova nadgradnja Audija 100 u kamper je sjajan primjer

Iako ga niste mogli naručiti ravno iz Audijeve tvornice, bio je alternativa onima koji su željeli nešto manje od VW-ovog kombija

Bischofberger Audi 100

 Facebook Screenshot

Osamdesete su bile vrijeme kada ste mogli otići na kampiranje u novom Audiju 100. I pri tome ne mislimo na spavanju na stražnjim sjedalima. Bischofberger Audi 100 bio je pravi kamper, i iako ga niste mogli naručiti ravno iz Audijeve tvornice, bio je alternativa onima koji su željeli nešto manje od VW-ovog kombija.

Kolege iz Motor1 su naišle na konverziju u Facebook grupi "I Love Terrible Ugly Cars", gdje su je podijelili s druge stranice pod nazivom "Audi Quattrology - August Horch Erbe". Mnoštvo fotografija daje nam uvid u ovaj neobični kamper, koji je u svoje vrijeme bio potpuno legalan i nudio smještaj za nekoliko ljudi.

U kabini je ugrađena kuhinja s hladnjakom, štednjakom i sudoperom, a tu je bio i spremnik za dvadesetak litara vode. Za one koji su ipak preferirali više prostora, dostupna je bila i opcija s visokim krovom. Kako bi ovaj kamper mogao prijeći više kilometara, ojačana je struktura okvira. Ovjes i kočnice također su nadograđeni, ali redni motor s pet cilindara ostao je netaknut.

U ponudi je bio i automatski mjenjač, iako je mnogo vozača biralo ručnu petstupanjsku alternativu. Dio kampera izrađen je od stakloplastike. Ovom modelu (Type 44) prethodio je Type 33 koji je očito impresionirao čelnike u Audiju, jer je s njihove strane stigao zahtjev za novijem Typu 44.

Ipak, Type 44 nikada se nije masovno proizvodio. U objavi na Facebooku navedeno je da je izrađeno samo 40 primjeraka do 1984. godine. Ostaje nepoznato koliko od njih je preživjelo do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:41