POČETAK BERBE

Čak 40% mandarina je presitno i nitko ih ne želi otkupiti, pa će dio u donacije

Nekoliko je opcija zbrinjavanja sitnih plodova mandarina, a jedna je da će se bacati, što košta oko 0,35 kuna po kilogramu
 Denis Jerković / CROPIX

Upozorenje predsjednika Uprave Agrofructusa Denisa Matijevića kako mu nedostaje radne snage za berbu mandarina te prijašnja upozorenja o nedostatku tržišta za neretvansku mandarinu zbog obilnog uroda, samo su neki od problema u plasmanu neretvanske mandarine.

Ovih dana sve vidljiviji postaje još jedan problem. Zbog obilnog uroda od oko 90.000 tona, procjenjuje se da je čak 40 posto ploda neretvanske mandarine sitno i ne zadovoljava standarde otkupljivača. To znači da ne zadovoljava minimalne gabarite koje traže otkupljivači. U takvoj situaciji plodovi koji zadovoljavaju otkupne standarde naći će bez problema tržište. Plod mandarine ne zadovoljava standarde ako mu je promjer manji od 58 milimetara. Oko 40 posto uroda morat će se zbrinuti na drugačiji način. Kasno je i za takozvanu zelenu berbu jer berba mandarina počinje ovih dana. Kako je mandarina voćka kojoj se plod mora skinuti sa stabla, uzgajivači će sigurno imati trošak berbe sitnijih plodova.

Zbrinjavanje

Nekoliko je opcija zbrinjavanja sitnih plodova mandarina. Jedna je da će se bacati, pri čemu otkupljivači moraju platiti zbrinjavanje i uništenje koje iznosi oko 0,35 kuna po kilogramu.

- Plodovi su jestivi, samo su sitni. Jedan od načina je donacija. Odobrena je kvota od 2300 tona, tako da bi problematično moglo ostati oko 30.000 tona mandarina. Pretprošle sezone kvota za donacije iznosila je 7400 tona, ali nije iskorištena jer se uzgajivači zbog administrativnih zahtjeva nisu snašli, a lani je bila 3500 tona i nije iskorištena zbog lošijeg uroda tako da se uzgajivačima više isplatilo prodavati mandarinu na tržištu. Ove će godine kvota za donacije biti premalena.

Treća je opcija da će se sitni plodovi prodavati po popularnim cijenama uz ceste, na trgovima, tržnicama i raznim drugim kanalima. To bi moglo ugroziti tržišno pozicioniranje neretvanske mandarine. U ovom trenutku traži se rješenje tog problema. Jedno bi moglo biti otkup sitnijih plodova koji bi bili namijenjeni preradi za dobivanje eteričnih ulja. Postoje određeni kontakti s proizvođačima eteričnih ulja u nekim europskim zemljama tako da bi najbolje rješenje bilo da se sitniji plodovi zbrinu na takav način.

Studenti

Procjenjuje se da bi u berbi mandarina ove sezone trebalo sudjelovati oko 5000 radnika. Pojedini berač može, ako su plodovi krupni, ubrati dnevno oko 500 kilograma mandarina. Ako su plodovi sitni, ubere se oko 300 kilograma. Problem donekle predstavlja sve dulja turistička sezona jer se sezonski radnici iz turizma sve kasnije mogu prebaciti na berbu mandarina. Berba, naime, u pravilu počinje nakon završetka turističke sezone. No, za razliku od onih koji se bave turističkim uslugama, berba ne može računati na studente jer fakulteti istodobno počinju s radom.

Što se tiče manjka radnika, uzgajivači u dolini Neretve nastoje to nadoknaditi povećanjem cijene rada, odnosno satnice. Tako je Strahimir Filipović, vlasnik tvrtke Mandarinko, dao oglas na lokalne radiopostaje kojim je tražio radnike. Ove godine je osjetno povećao cijenu satnice. Donedavno se kretala od minimalno 14, koliko su plaćali neki otkupljivači, do uobičajene od 18 do 20 kuna za sat. Ove sezone Filipović ugovara cijenu od 25 kuna po satu.

Mala satnica

- Odgovornost je poslodavaca u tome da procijene realno stanje na tržištu. Kada procijene da je veća potražnja za nekim proizvodom od ponude, poduzetnici mu odmah podignu cijenu. Tako je i s radnom snagom. Kada je nedostaje, podignete cijenu satnice - objašnjava Strahimir Filipović.

Nedostatak radne snage u berbi i sortiranju mandarina otkrio je još jedan problem, a to je da neki veći vlasnici plantaža mandarina nisu plaćali radnike, odnosno berače. Tako bi ova godina mogla riješiti i te probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:51