UGOVOR

DOBAR POSAO U ŠVEDSKOJ Tehnika sklopila novi posao u jednoj od najbogatijih država Europe, bit će prilika za posao i ostalim tvrtkama iz Hrvatske

Gradilište, ilustracija
 Mario Todorić / Hanza Media

Hrvatska tvrtka "Tehnika" gradit će ove godine novi kompleks komunalnog poduzeća u Goeteborgu, nakon što je sa švedskim partnerom u četvrtak potpisala ugovor vrijedan 15 milijuna kuna.

Čelnici Tehnike i tvrtke TUVE BYGG potpisali su ugovor uoči poslovnog foruma u Goeteborgu koji su otvorile hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Lisbeth Shultze, guvernerica južne pokrajine Vasta Gotlanda.

Na forumu su predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, a dvadesetak hrvatskih i četrdesetak švedskih poslovnih ljudi izravnim je kontaktima pokušalo oživjeti zanemarene gospodarske odnose Hrvatske i Švedske, bogate i napredne skandinavske zemlje od deset milijuna stanovnika.

Tehnika, koja već duže vremena surađuje s TUVE BYGG-om, gradit će novi kompleks komunalnog poduzeća koji se sastoji od upravne zgrade, garaža, servisnog centra i parkirališta. Radovi počinju u travnju, a na njima će uz inženjere biti angažirano dvadesetak hrvatskih radnika.

To je u Švedskoj četvrti projekt Tehnike koja već gradi osnovnu školu, montažnu garažu i 380 stanova u nekoliko gradova, rekao je Ernest Salihadžić iz jedne od vodećih hrvatskih tvrtki za visokogradnju sa 700 zaposlenih.

Pokrajini Gotland kronično nedostaju stanovi i do 2025. trebat će novih 75.000 stambenih jedinica, posebno onih jeftinijih za iznajmljivanje, rekla je guvernerica Shultze.

"Naš građevinski sektor sam se s time ne može nositi i potrebne su nam tvrtke i radnici izvana. Zato ovaj forum dolazi u pravo vrijeme", istaknula je čelnica pokrajine u kojoj je 5000 beskućnika, a stanovi kronično nedostaju u 44 od 49 općina.

Grabar-Kitarović je švedskim partnerima poručila da je Hrvatska poboljšala investicijsku klimu i očekuje jača ulaganja švedskih tvrtki, uključujući one koje već posluju u Hrvatskoj.

Najznačajnija od njih je Ericsson Nikola Tesla, podružnica tehnološkog diva Ericsson koja zapošljava 3000 ljudi, uglavnim mladih hrvatskih stručnjaka.

"Potrebna su nam nova radna mjesta i investicije, posebno u visokoj tehnologiji, IT-u i inovacijama", rekla je predsjednica ističuću da je to najbolji način da se u Hrvatskoj zadrže mladi i vrate oni koji su iselili u potrazi za boljim životom.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prošle je godine zabilježen rast hrvatskog izvoza u Švedsku za 78.2 posto i uvoza za 20.3 posto, a ukupna robna razmjena iznosila je 255.7 milijuna eura.

Švedska ulaganja u Hrvatsku iznosila su od 1993. do kraja 2015. 557.1 milijuna eura ili dva posto ukupnih stranih investicija, što Švedsku svrstava na 13. mjesto ulagača u hrvatsko gospodarstvo.

Goeteborg je nakon Stockholma bio druga postaja petodnevnog državnog posjeta Grabar-Kitarović Švedskoj koji se u četvrtak navečer i u petak nastavlja u južnim gradovima Malmou i Lundu gdje živi brojna hrvatska iseljenička zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:34