SVJETSKA BANKA

BOLJI OD SRBIJE, NO I DALJE DALEKO LOŠIJI OD PROSJEKA Hrvatska se našla na listi najsporije rastućih ekonomija

I dok su se neke zemlje relativno brzo oporavile od svjetske financijske krize, drugima je to i dalje velik problem te se nalaze u značajnim gospodarskim i ekonomskim neprilikama. Svjetska banka objavila je listu najsporije rastućih ekonomija na svijetu.
 Thinkstock

Hrvatska se našla na devetom mjestu najsporije rastućih enonomija na svijetu i to zahvaljujući, kako navode rezultati istraživanja Svjetske banke, iznimno lošim gospodarskim uvjetima. Iako su naveli kako Hrvatska stoji bolje u odnosu na druge bivše članice Jugoslavije, jako teško se oporavlja od recesije.

Nezaposlenost je prevelika, neujednačen je regionalni razvoj i nema dovoljno stranih ulaganja - stoji u službenom priopćenju.

Na listi se također našla Srbija i to na sedmom mjestu, a ima iste probleme poput Hrvatske. Kao iznimno slabe točke susjedne Srbije navedeni su i visoka razina korupcije te spor i neproduktivan pravosudni sustav.

Prvo mjesto ljestvice najsporije rastućih ekonomija zauzela je Ukrajina. Loši politički odnosi, oružani sukobi, nedostatak reforme u svim segmentima gospodarstva i ekonomije rezultirali su iznimno lošim standardom i teškim uvjetima života za većinu Ukrajinaca.

- Vjerujem da zemlje koje ulažu u obrazovanje i zdravlje te stvaraju nove poslovne prilike imaju veliku šansu riješiti se financijske krize i tako pomoći milijunima ljudi da izađu iz siromaštva - izjavio je Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke.

Lista najsporije rastućih ekonomija na svijetu

1. Ukrajina

2. Venezuela

3. Libija

4. Bjelorusija

5. Sveta Lucija

6. Rusija

7. Srbija

8. Brazil

9. Hrvatska

10. Jemen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:11