Rang lista naftaša

Najbogatija naftom je Venecuela, ali najveći opskrbljivač je SAD. Druga je Saudijska Arabija

Rafinerija nafte Cardon u Venecueli,u vlasništvu državne naftne kompanije PDVSA
 Carlos Jasso / REUTERS

Dok se veliki svjetski proizvođači i izvoznici nafte pokušavaju dogovoriti oko smanjenja proizvodnje kako bi stabilizirali tržište i cijenu nafte, britanski Daily Telegraph je napravio rang listu zemalja po veličini dokazanih zaliha nafte, uz podatke o udjelu u opskrbi tržišta. Na prvom mjestu po zalihama je Venecuela, a po opskrbi Sjedinjene Države.

Venecuela drži čak 17,7% svjetskih rezervi, što je dvostruko više od Iraka i osam puta više nego SAD. No, u globalnoj trgovini naftom venecuelanska nafta čini tek tri posto.

Druga po zalihama je Saudijska Arabija (15,9%), koja je ujedno i druga u opskrbi svijeta naftom (drži 12,5%).

Kanada je treća po dokazanim zalihama nafte (10,2%), a peti je opskrbljivač naftom na svijetu. Slijedi Iran sa 9,3% dokazanih rezervi nafte, a iz njegovih izvora dolazi na tržište 3,6% nafte, jednako kao i iz Iraka koji ima 8,5% svjetskih zaliha.

Tek na šestom mjestu po zalihama je Kuvajt (6,2%), koji drži 3% globalnog tržišta naftom. Iza njega je Rusija sa 6,1% svjetskih zaliha, ali ta je zemlja treća po veličini u opskrbi tržišta naftom.

Osmi su Ujedinjeni Arapski Emirati (5,8%), a drže 3,7% tržišta. Iza njih je Libija (2,9%) koja, međutim, drži tek pola posto svjetskog tržišta naftom.

Deseta po veličini rezervi nafte je Nigerija sa 2,2%, ali s njenih polja dolazi čak 2,6% nafte koja se troši u svijetu.

Sjedinjene Države su tek na 11. mjestu po dokazanim zalihama sirove nafte, ali su najveći opskrbljivač nafte na svijetu (15%).

U protekle dvije godine svjetska proizvodnja nafte znatno je premašivala potrošnju i narasle su zalihe. Razdoblje sporog gospodarskog rasta je ograničavalo potražnju za gorivom, a kompanije proizvođači nafte bilježe loše rezultate.

Ruski naftni gigant Rosneft u utorak je, primjerice, izvijestio da mu se neto dobit u drugom tromjesečju smanjila za trećinu zbog niskih cijena nafte. Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je pak u drugom tromjesečju za 59 posto, na 1,7 milijardi dolara, u odnosu na isto razdoblje lani. Chevron je zabilježio najveći gubitak u posljednjih 15 godina.

Od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara po barelu u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina. Zadnjih je mjeseci cijena rasla, te se sada kreće oko 49 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:16