Mrtvilo na tržištu kapitala

Od petka nove cijene na Zagrebačkoj burzi, a brokeri kažu: Glavni problem nisu provizije, nego slabi prometi. Nedostaje prilika za ulaganja

 Nenad Dugi / Hanza Media

U petak na snagu stupa novi cjenik Zagrebačke burze, a posljedica toga, kažu u brokerskim krugovima, mogla bi biti i promjena cijena dijela njihovih usluga.

Prije donošenja novog cjenika, tvrde na Burzi, proučili su naknade i provizije drugih u okruženju. Uz to, kao razloge donošenja novog cjenika na ZSE navode i uvođenje novog trgovinskog sustava Xetra.

- Provizije se nisu mijenjale godinama i po njihovoj razini znatno zaostajemo za drugima u okruženju - ističe Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Ipak, najveći dio usluga ne poskupljuje. Štoviše, dodaju na ZSE, neke su i smanjene, a velik dio izmjena zapravo se odnosi na terminološke promjene.

Što se tiče povećanja provizija i naknada, dio njih odnosi se i na detaljnije skaliranje, i to uvođenjem novih kategorija.

Do sada su kupac i prodavatelj, ističu na Burzi, na transakcije vrijednosti do šest milijuna kuna plaćali 0,08 posto provizije, od šest milijuna kuna 0,06 posto, a iznad 20 milijuna kuna 0,02 posto provizije u odnosu na ostvareni promet. Novom skalom uvodi se nova kategorija provizije od 0,09 posto za promete do dva milijuna kuna, zatim 0,08 posto za promet do šest milijuna kuna, a provizije za promete iznad šest i 20 milijuna kuna ostaju iste kao i do sada. Na redovni promet obveznicama naplaćivat će se jedinstvena provizija od 0,03 posto, dok će se na blok-transakcije dionicama obračunavati provizija od 0,04 posto prometa, a obveznicama 0,01 posto.

- Naše poslovanje došlo je do točke kada je nužno povećati provizije i naknade - kažu nam na Burzi.

U brokerskim krugovima, pak, upozoravaju da je realno očekivati da će nove naknade i provizije - ako ne odmah, onda kasnije. - Glavni problem hrvatskog tržišta nisu provizije, nego slabi prometi. Nedostaje prilika za ulaganja - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36