STUDIJA AMERIČKOG THINK TANKA

'TAKTIKA KREMLJA' Otkrivene ruske gospodarske i političke mjere manipulacije s 5 istočnoeuropskih zemalja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi u svibnju 2016. sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Rusija nastoji prikrivenim gospodarskim i političkim mjerama manipulirati s pet zemalja središnje i istočne Europe, diskreditirati liberalni demokratski model Zapada i potkopati transatlantske veze, upozorava se u novom izvješću američkog think-tanka.

To izvješće, o kojem piše Reuters, otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji uspostaviti dominaciju na energetskim tržištima i u drugim gospodarskim sektorima te da potkopava borbu protiv korupcije ne bi li preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Latviji, Srbiji i Slovačkoj.

"U nekim zemljama, ruski utjecaj toliko se raširio i ukorijenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njezinu prozapadnu orijentaciju i euroatlantsku stabilnost", kaže se u izvješću koje rezimira rezultate 16-mjesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona i Centra za proučavanje demokracije iz Sofije.

Kao konkretni primjeri navode se neki "mega-projekti" kao što je ugovor o gradnji dvaju nuklearnih reaktora u Mađarskoj u vrijednosti 12,2 milijarda eura, dodijeljen Rusiji u mutnim okolnostima, te promicanje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim dužnostima štite ruske interese.

Ruski gospodarski utjecaj u Bugarskoj procjenjuje se, primjerice, na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014.

Publikacija pod nazivom "Taktika Kremlja: Razumijevanje ruskog utjecaja u istočnoj i srednjoj Europi", podudara se s nezapamćenom raspravom u SAD-u o tome pokušava li se Rusija umiješati u predsjedničke izbore 8. studenoga kibernetičkim napadima.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na upit da komentira izvješće, koje se predstavlja u četvrtak u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39