PRVI KORAK

Vlada traži savjetnike s kojima će odabrati novog strateškog partnera u Ini

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Banski su dvori krenuli s procesom odabira investicijskog savjetnika za mogući otkup dionica koje u Ini drži mađarski MOL.

Naime, Plenkovićeva je Vlada jučer prihvatila zaključak kojim kreće postupak odabira investicijskog savjetnika. Zadatak savjetnika, koji mora biti iz redova, kako stoji u dokumentima, renomiranih investicijskih savjetnika, bit će da procijeni vrijednost Ine, evaluira i razmotri potencijalne strateške partnere u procesu otkupa MOL-ovih dionica. Taj posljednji dio poprilična je novost, s obzirom da na taj način Vlada otvara mogućnost da se otkup Ininih dionica od MOL-a obavi uz angažman novog strateškog partnera, što se dosad nije spominjalo kao opcija.

- Cilj je da se provede odabir najboljeg savjetnika - kazao je premijer Andrej Plenković.

Oporba žestoko protiv

Investicijski savjetnik za otkup MOL-ovih dionica u Ini, a radi se o nešto više od 49 posto, angažirat će se temeljem poziva. Prethodno će Ministarstvo financija i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provesti postupak odabira investicijskog savjetnika i Vladi predložiti donošenje odgovarajućih odluka, stoji u Vladinu zaključku. Ovu najavu iz Vlade odmah su žestoko kritizirali iz oporbe. Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin gostujući u programu N1 televizije poručio je kako se radi o pogrešnom potezu.

- HDZ, Plenković i njegova bulumenta skrivaju od očiju javnosti sve što se događa oko privatizacije Ine. Ja danas mogu samo reći da će ovo biti bačen novac, jer u krajnjoj liniji cijena za dionice Ine bit će ona koju MOL bude tražio, nikakav savjetnik kojega hrvatska financira neće utjecati na cijenu koju će MOL tražiti - poručio je Grbin.

Ipak, stručnjaci imaju drukčije mišljenje.

Kako kaže naftni konzultant Jasminko Umićević, angažman savjetnika u procesu pripreme za jednu tako veliku transakciju standardna je praksa u svijetu.

- Laici možda to ne razumiju, no valuacija naftnih kompanija je vrlo zahtjevan posao. S obzirom na iskustva koja imamo s vođenjem pregovora oko prodaje Ininih dionica za vrijeme Račana i Sanadera, koji su to radili bez angažmana stručnjaka, mislim da je jasno zašto je nužno da se ovaj put to radi na adekvatan način - smatra Umićević, koji nije iznenađen niti činjenicom da će Vlada investicijskog savjetnika odabrati pozivnim, a ne javnim natječajem.

- To je logično, s obzirom da ovakav posao može odraditi tek nekoliko velikih svjetskih kompanija, pogotovo kako će dio zadatka biti i procijeniti moguće nove strateške partnere za Inu.

Tvrtke s iskustvom

Očekujem da će to biti jedna od tzv. big four svjetskih konzultantskih kompanija. S pripremom koju oni odrade Vladini predstavnici će imati kvalitetne argumente za pregovore s MOL-om oko otkupne cijene, ali i za eventualne razgovore s novim strateškim partnerom. Dakako, sve to bazira se na pretpostavci da MOL ima namjeru prodati svoj udjel u Ini, no s obzirom na informacije da se već neko vrijeme na političkoj razini vode razgovori oko toga, vjerujem da takav interes postoji - kaže Umićević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:00