Dionice oštro pale

Zabrinutost zbog Deutsche banke snažno pritisnula europske burze

 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Na europskim burzama u petak su cijene dionica oštro pale, ponajviše u bankarskom sektoru zbog zabrinutosti ulagača u vezi stabilnosti Deutsche banke.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,6 posto, skliznuvši na najnižu razinu u osam tjedana.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 1,5 i 2,2 posto.

Svi sektori europskog STOXX indeksa jutros su u negativnom području, a najviše je, 3 posto, potonuo STOXX indeks bankarskog sektora.

Posljedica je to zabrinutosti ulagača u vezi sudbine Deutsche banke, čija je cijena dionice jutros potonula daljnjih 9 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u povijesti.

Dionica najveće njemačke banke već je danima pod pritiskom zbog napisa da njemačka vlada neće pomoći toj banci koja je već dulje vrijeme u problemima.

Premda Deutsche Bank tvrdi da joj ne treba pomoć države u vezi zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa po kojemu bi trebala platiti 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica, medijska izvješća govore da klijenti pojačano povlače svoja sredstva iz banke.

Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte, nakon što su dva dana snažno rasle zahvaljujući dogovoru članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje.

Nakon skoka za 7 posto u prethodna dva dana, jutros je na američkom tržištu cijena barela pala za 0,8 posto, na 47,48 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 48,86 dolara.

I na azijskim burzama su cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 1 posto, pa je na putu tjednog gubitka od 0,9 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 1,5 posto, na 16.449 bodova. U cijelom proteklom tjednu izgubio je 1,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:08