ODGOVOR UDRUZI FRANAK

Zbog konverzije kredita u švicarcima HNB pokrenuo tri prekršajna postupka, jedan protiv Sberbanka i dva protiv RBA te odgovornih osoba u bankama

Boris Vujčić, guverner HNB-a
 Davor Pongračić / CROPIX

HNB je dostavio odgovore Udruzi Franak, poštujući presudu Visokog upravnog suda, vezano uz nezakonitosti u postupku konverzije kredita u švicarcima, u kojima kaže da je Hrvatska narodna banka pokrenula tri prekršajna postupka - protiv Sberbank Zagreb i odgovorne osobe u toj banci, te dva protiv Raiffeisenbank Austria Zagreb i odgovornih osoba u banci. Postupci su još u tijeku.

Također, navodi se kako je u postupku nadzora provođenja konverzije kredita u švicarcima, bilo napravljeno ukupno pet zapisnika i donijeta dva rješenja.

Tako saznajemo da je Addiko bank (u vrijeme provođenja konverzije Hypo Alpe-Adria Bank) u prijedloge aneksa ugovora o kreditu unijela odredbe kojima su unaprijed ugovoreni učinci, odnosno pravo banke na raskid aneksa ugovora u slučaju ako Ustavni sud u cijelosti ili djelomično ukine Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (njime je konverzija kredita bila omogućena). Banka to nije htjela promijeniti dobrovoljno te joj je HNB potom naložio da izmijeni sporne odredbe, odnosno da klijentima ponovno ponudi sklapanje aneksa. Banka je, piše HNB, izvršila naložene mjere.

Sberbank Zagreb je u prijedloge ankesa ugovora o kreditu unijela odredbu kojom se unaprijed daje suglasnost potrošača da aneks ne proizvodi pravne učinke za ugovorne strane u slučaju ukidanja Zakona koji je u postupku pred Ustavnim sudom, kao i odredbu kojom se potrošači odriču prava na naknadne prigovore na točnost i cjelovitost izračuna konverzije. Prema mišljenju HNB-a, to je stvaralo dodatne uvjete potrošačima kojima bi se derogirala njihova druga prava, pa je Sberbank naknadnom odlukom isključio sporne odredbe iz aneksa i izmijenjene ih dostavio klijentima. Kako je banka to učinila, HNB joj nije morao izdati rješenje.

Sberbank također nije dostavio izračun konverzije za otkazane ugovore o kreditu denominirane u švicarcima i denominirane u kunama (s valutnom klauzulom u švicarcima) u kojim dužnikova obveza vraćanja primljenog nastala zbog prestanka ugovora o kreditu nije ispunjena ili prisilno ostvarena. Naknadnom odlukom je Sberbank sačinio i poslao potrošačima izračune, te niej bilo osnove za izdavanje rješenja, kažu u HNB-u.

Ni Raiffesenbank Austria Zagreb nije dostavio potrošačima izračun konverzije za ugovore o kreditu denominirane u švicarcu i u kunama (s valutnom klauzulom u švicarcu) u kojima dužnikova obveza vraćanja primljenog, nastala zbog prestanka ugovora o kreditu, nije ispunjena ili prisilno ostvarena. Također je, naknadnom odlukom, banka sačinila i poslala i ovim potrošačima izračune konverzije, pa joj zbog toga HNB nije izdao rješenje.

Ista banka je pogrešno utvrđivala početne kamatne stope prilikom izračuna konverzije primjenom kamatne stope, koju je banka primjenjivala na kredite iste vrste i trajanja denominirane u euru i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u euru, prema datumu isplate kredita umjesto prema datumu sklapanja ugovora o kreditu. Kako RBA nije dobrovoljno pristupila izradi novih izračuna konverzije, HNB je donio rješenje s nalogom da ponovno provede konverziju tih kredita. Nakon toga je banka postupila po rješenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26