STANJE U AGROKORU

Kreće isplata punog iznosa starog duga OPG-ovima, otvorena i posebna adresa e-pošte za dobavljače koji nisu na popisu

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

NOVO 15:05 - Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je donijelo odluku o isplati punog iznosa starih dugovanja svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), obrtnicima i mikro dobavljačima, a riječ je o više od 2.100 dobavljača kojima će, počevši od četvrtka, biti isplaćeno ukupno 132 milijuna kuna, rekao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak na konferenciji za medije.

Mali dobavljači jedina su kategoriji vjerovnika kojima će stara dugovanja, nastala prije pokretanja postupka izvanredne uprave u travnju, biti isplaćena u punom iznosu, a riječ je o poduzećima s godišnjim prihodima manjima od 5,2 milijuna kuna ili onima koja su 2016. imala aktivu do 2,6 milijuna kuna i prosječno deset zaposlenika.

Stara će se dugovanja malim dobavljačima namiriti iz 480 milijuna eura kredita ugovorenog početkom lipnja. Agrokor je do sada povukao 320 milijuna eura, od čega bi se s 30 milijuna eura trebali namiriti mali dobavljači. Sa 150 milijuna eura trebao bi se pokriti dio starih dugovanja većim dobavljačima, koji imaju mogućnost osigurati robu koja će im biti plaćena pod istim uvjetima kao i novo financiranje, odnosno da im se ta roba plati na kraju izvanredne uprave uz pravo da im se tada refinancira i stari dug u iznosu od 50 milijuna eura.

Agrokor je otvorio i posebnu adresu e-pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) za dobavljače koji nisu na popisu, odnosno u roku od dva tjedna ne dobiju novac ili uoče određene propuste ili pogreške, za što je ostavljen dio sredstava, kazao je Ramljak.

- Mali dobavljači će biti isplaćeni u 100-postotnom iznosu. Radi se o 2100 dobavljača, lista je poprilično dugačka i vjerujem da možda ima nekih propusta i zato smo otvorili mail adresu da se jave i naprave korekcije, da se svima isplati taj iznos.

O isplati starog duga prema svim ostalim dobavljačima vjerovničko će vijeće odlučivati u drugoj polovini kolovoza.

Na pitanje o indirektnom financiranju u Agrokoru, Ramljak je kazao kako se ono odnosi isključivo na fond Nexus.

- Svi drugi fondovi za gospodarsku suradnju u kojima je i Agrokor jedan od investitora jesu ulagali u projekte koji su inicirani od strane Agrokora i smatram da je to normalno financiranje s povratima. Ova Nexusova ćemo morati rješavati kroz proces nagodbe, a dalje bi druge institucije trebale vidjeti što se tu dogodilo. Nije tu pitanje dobrog ili lošeg ulaganja nego zašto je došlo do takve odluke.

Kad je riječ o poslovanju Konzuma, rekao je da je pad prodaje zaustavljen.

- Pad prodaje je zaustavljen. Na dnevnoj bazi radimo neke male minsue, ali taj trend je zaustavljen i kreće se prema nuli. Danas u 14 sati smo dobili podatke za današnji dan. Prodaja je u odnosu na lani na ovaj dan manja je za 2,2 posto što je jako dobar podatak s obzirom na minuse koji su bili na početku otvaranja procesa. Za prvih sedam mjeseci se kreće ispod 10 posto.

Ramljak je na kraju kazao da svim OPG-ima, obrnicima i mikropoduzećima zahvaljuje na strpljenju te ih je pozvao na daljnju suradnju.

- Napravit ćemo sve da suradnja bude bolja nego do sada, i dugove ćemo na vrijeme servisirati što smo dokazali do sada. Probleme u budućnosti možemo zajedno rješit u miru i na zadovoljstvo svih - kazao je i napomenuo kako jako puno investirora na dnevnoj bazi pokazuje interes za ulaganje.

--------------------------------------------------

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora odlučilo je danas o isplati zaostalih potraživanja za 2100 najmanjih dobavljača koncerna, koji bi trebali dobiti 132 milijuna kuna. Isplata kreće od četvrtka, 27. srpnja i trajat će četiri tjedna. Na listi se nalaze OPG-ovi, obrti te mikro dobavljači koji su prijavili svoja potraživanja. Kao mikro dobavljači definirane su male tvrtke čiji prihod u 2016. nije prelazio 5,2 milijuna kuna i koji nisu imali više od 10 zaposlenika, piše Dnevnik.hr.

Mato Brlošić, koji u Privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja male dobavljače koncerna, uoči početka sastanka kazao je kako je na tom popisu nekoliko tisuća malih dobavljača - OPG-ova i malih tvrtki, primarnih proizvođača te da se nada kako će se na današnjem sastanku izglasati da se s uplatama tim dobavljačima započne već sutra, jer im je neophodan za nastavak proizvodnje.

"S njihovog gledišta, ti su novci već davno trebali biti isplaćeni, vjerojatno se i pitaju što se čeka i zašto to nije bilo prije mjesec ili dva. Ali, mi se trudimo maksimalno i radimo koliko možemo da isplata bude što je prije moguće. Novac im treba za nastavak nove proizvodnje, kao i za sve što je potrebno za poljoprivrednu proizvodnu, poput sjemena, gnojiva, goriva i sl., ali i rješavanje vlastite kreditne zaduženosti. Oni zaista čudom još preživljavaju, sigurno da će im taj novac dobro doći, jer je već unaprijed i potrošen", izjavio je Brlošić te kazao kako oni i dalje dostavljaju Agrokoru svoje proizvode - voće, povrće, meso, pšenicu, i dr.

Dodao je i kako se popis dobavljača koji bi trebali biti isplaćeni unazad nekoliko danas usklađivan s podacima koje su dobili i od samih proizvođača te da će se potruditi da i oni koji možda nisu na popisu na njega budu uvršteni i dobiju svoj novac. Pritom je ustvrdio da bi svi mali dobavljači s tog popisa svoj novac trebali dobiti do kraja mjeseca srpnja.

Riječ je o sredstvima koja su dio od 480 milijuna eura novog financiranja s početka lipnja. Agrokor je do sada povukao 320 milijuna eura, od čega bi se s 30 milijuna eura do kraja srpnja trebali namiriti mali dobavljači. Sa 150 milijuna eura tijekom kolovoza trebao bi se pokriti i dio starih dugovanja većim dobavljačima, koji imaju mogućnost osigurati robu koja će im biti plaćena pod istim uvjetima kao i novo financiranje, odnosno da im se ta roba plati na kraju izvanredne uprave uz pravo da im se tada refinancira i stari dug u iznosu od 50 milijuna eura.

Izvanredni povjerenik Vlade u Agrokoru Ante Ramljak najavio je jučer velika iznenađenja u Agrokoru, a danas je na konferenciji za medije iznio najnovije informacije vezane uz stanje u koncernu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:35