Prvi korak prema nagodbi

Agrokor danas napokon objavljuje sve tražbine te ćemo saznati koliko iznosi ukupan dug

Ante Ramljak
 Davor Pongračić / CROPIX
Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak zajedno s Alastairom Beveridgeom, glavnim savjetnikom za restrukturiranje te Vladimirom Bošnjakom, savjetnikom za financije i strategiju, u četvrtak predstavlja zaprimljene tražbine Agrokor koncerna.

Inače, zadnji dan za prijavu tražbina vjerovnika Agrokora i 77 njegovih povezanih društva bio je 11. rujna, nakon čega je počeo teći rok od 60 dana u kojem izvanredna Uprava mora objaviti tablice na osnovu kojih će biti vidljivo kome je sve dužan Agrokor i koliki je ukupan iznos duga.

Iako su u Agrokoru kazali kako će tablice objaviti i ranije, odnosno sredinom listopada, zbog količine zaprimljenih prijava proces se ipak odužio. Naime, kako je Jutarnji list već pisao, neslužbeno se moglo doznati kako Agrokorov spis na Trgovačkom sudu ima više od 14 tisuća stranica.

To je dovelo do problema sa skeniranjem dokumentacije te manjkom ljudi, a informatičari su morali i prilagoditi sustav kako bi u tablicama, kada se objavi popis potraživanja, svi podaci bili vidljivi.

U tim tablicama će izvanredni povjerenik naznačiti priznaje li ili osporava svaku prijavljenu tražbinu, a tablica će se objaviti na stranici e-Oglasna ploča sudova. Ramljak je, podsjetimo, krajem listopada u RTL-ovoj emisiji Direkt otkrio da je dug te kompanije, priznatih i nepriznatih tražbina, oko 58 milijardi kuna.

Vjerovnici će potom moći zatražiti osporavanje tražbina drugih vjerovnika u roku od osam dana od dana objave tablice. Nakon toga slijedi formiranje stalnog vjerovničkog vijeća, koje će se uhvatiti u koštac s konačnim dogovorom o debt-equity swapu, odnosno izmjeni vlasničke strukture koncerna, te kreiranjem planova daljnjeg restrukturiranja.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista Ramljak će prvi nacrt prijedloga nagodbe vjerovnika stalnom vjerovničkom vijeću dostaviti do 15. siječnja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:23