Duboko učenje i bankarstvo

BANKARI ZATRAŽILI POMOĆ STRUČNJAKA S FER-a OKO PROCJENE KREDITNOG RIZIKA Projekt će trajati 4 godine, a provodi se prvi put u Hrvatskoj

Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Privredna banka Zagreb (PBZ) i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu na četverogodišnjem istraživačko-razvojnom projektu razvijaju novu metodu za procjenu kreditnog rizika pomoću dubokog učenja (deep learning).

Na projektu sudjeluje četvero stručnjaka iz PBZ-a te petero s FER-a. Iako sustave zasnovane na umjetnoj inteligenciji već koriste u banci, ovo je prva takva inicijativa u Hrvatskoj.

Na financijskim tržištima se događaju česte i brze promjene u automatiziranju procjene kreditnih rizika, povećanja stupnja objektivnosti i kvalitete u odlučivanju, ističu iz PBZ-a. Usto, sve je veći utjecaj tzv. fintech kompanija, koje spajaju tehnologiju s financijama.

Znanstvenici s FER-a će na temelju velike količine podataka modelirati složene procese koji utječu na kreditni rizik privatnog klijenta PBZ-a ili čitave tvrtke. Ova vrhunska tehnologija će obogatiti postojeće znanje banke i omogućiti joj lakše upravljanje kreditnim rizikom.

„Duboko učenje je trenutno najpropulzivnija grana strojnog učenja koja zadnjih godina korjenito mijenja svijet u kojem živimo. Samo neki od primjera su autonomna vozila (self-driving cars), automatski prijevod govora, pa čak i detekcija tumora“, rekao nam je Zvonko Kostanjčar, docent na FER-u.

Hrvatski je projekt, kaže Kostanjčar, jedna od sličnih inicijativa poput onih koje se provode u vrhunskim svjetskim institucijama kao što su Stanford University i MIT.

Projekt podržava i financijski sufinancira Inovacijski Centar Intese Sanpaolo.

„Osim znanstvenih doprinosa u području strojnog učenja u financijama, projekt će rezultirati stvaranjem novih vrhunskih stručnjaka za potrebe financijske industrije te ostvariti inovacijsko okruženje za projekte u domeni financijskih tehnologija", naglašava dekan FER-a Mislav Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:46