Iščašena pravila

Hoćete ime tvrtke na stranom jeziku? Može, ali prvo kupite rječnik,  pa s fotokopijom na sud

 Arhiva / Jutarnji.hr

Nakon što je Ella Dvornik objavila kako je na sudu njen odvjetnik morao dodatno objašnjavati zašto je svoju tvrtku odlučila nazvati Manijak, a njen Facebook status podijelili poduzetnici Hrvoje Prpić i Davorin Štetner, mnogi su se požalili na raznorazne birokratske zavrzlame oko biranja imena tvrtke u Hrvatskoj. Nije ih malo.

Primjerice, otkako smo ušli u Europsku uniju, dozvoljeni su nazivi na svim službenim jezicima u EU (prije se moglo imenovati tvrtku samo na hrvatskom i latinskom), ali morate pri ruci imati spreman odgovarajući rječnik.

Zašto? Da uvjerite suce da izabrani naziv zaista nešto znači. Naime, kako objašnjavaju na Središnjem državnom portalu: „Ukoliko je ime/naziv na jednom od službenih jezika Europske unije prilikom rezervacije imena/naziva potrebno je dostaviti presliku prve stranice rječnika i presliku stranice na kojoj je riječ sa značenjem te riječi na hrvatskom jeziku.“

Čini se da, na žalost, službenici ne priznaju nikakve elektronske oblike rječnika.

Samo da znate, ne možete koristiti rimske brojeve, samo arapske. Pravila ima cijeli niz (popisani su u Zakonu o trgovačkim društvima), a servis Hitro.hr pomoći će vam da provjerite postoji li već društvo s istim ili sličnim imenom.

Iako se mnogi kunu da to nije moguće izvesti, na službenim državnim stranicama kažu kako je osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) s temeljnim kapitalom od 10 kuna moguće iz bilo kojeg javnobilježničkog ili Hitro.hr ureda u Hrvatskoj na bilo koji od trgovačkih sudova u roku od 24 sata. Kako se čini, Elli Dvornik je trebalo puno dulje.

Nije baš jasno zašto je sucu Trgovačkog suda u Zagrebu bilo sporno ime Manijak (doduše, Ella se pozivala na to da je u pitanju ime pjesme njena oca Dine Dvornika, što baš i nije točno s obzirom da se pjesma zove Jače manijače), ali za objašnjenje imena inače ipak nije nužno angažiranje odvjetnika. No, za osnivanje 'ozbiljnijeg' trgovačkog društva od j.d.o.o.-a, predviđeno je čak 11 službenih koraka. Koliko bi to moglo trajati? Davorin Štetner, poduzetnik i predsjednik udruge poslovnih anđela CRANE, ustvrdio je da bi registracija tvrtke u Hrvatskoj deklarativno trebala trajati 7 dana, ali uz razne birokratske prepreke može trajati i više od 30 dana…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:18