'Ne događa se to svaki dan'

HRVATSKO PREUZIMANJE U NJEMAČKOJ Croatia Bus/Globtour spašava poznatog njemačkog autobusera u stečaju

 

Croatia Bus/Globtour Međugorje spasio je njemačku kompaniju iz stečaja - preuzima upravljanje tvrtkom Deutsche Touring koja je nedavno objavila stečaj. Od 1. rujna njemački autobuser će postati dio Globtour grupe, a kroz mjesec dana uvest će se i nove linije iz Njemačke za Albaniju i Crnu Goru.

"Preuzimamo Deutsche Touring u stečaju jer je s njima Globtour zašao već u treće desetljeće suradnje, a Croatia bus, koji smo preuzeli 2013. godine, već skoro 50 godina surađuje s Touringom koji sljedeće godine slavi 70 godina postojanja. Operacija sama po sebi predstavlja zaštitu interesa Croatia busa i Globtoura na vrlo velikom tržištu Njemačke. Mi kao grupcija imamo pred sobom ostvarenje, još prije stečaja , planiranih povezivanja Njemačke vlastitom mrežom linija sa Crnom Gorom, Albanijom, Kosovom, Srbijom i Makedonijom", odgovorili su na upit Jutarnjeg iz Globtoura.

Vijest je prvi objavio ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitunga, uz opasku da nije baš uobičajeno da kompanija iz male Hrvatske preuzima jednu njemačku kompaniju. Globtour će, objavili su, preuzeti lokacije i operacije njemačke prijevozničke tvrtke koja je članica europske mreže autobusnih prijevoznika Eurolines, te bi se trebala sačuvati i 92 radna mjesta u Njemačkoj, uključujući i 30 u sjedištu tvrtke u Eschbornu. Preuzet će pritom i obje tvrtke kćeri u Hrvatskoj i Srbiji, a za tvrtku u Češkoj još nema rješenja. U te tri tvrtke kćeri, radi još 112 ljudi.

Stečajni upravitelj Mguel Grosser objavio je kako je preuzimanje najbolje i najsigurnije rješenje za budućnost te da je Croatia Bus, koji je dio Globtoura, kompetentan partner koji im je pomagao još u fazi kad su postali nelikvidni.

Deutsche Touring je, inače, sa samo 2,8 posto udjela na njemačkom tržištu, jedan od većih preostalih konkurenata Flixbusu, a od proglašavanja stečaja u travnju tvrtka je nastavila s poslovanjem, prodavši 172 tisuće karata. Ubraja se među najznačajnija autobusna društva u Europi. Croatia Bus, pak, djeluje unutar grupacije Globtour Međugorje. Autobusnim linijama povezuje sve regije u Hrvatskoj, a Hrvatsku povezuje s Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, BiH, Italijom, Slovenijom, Crnom Gorom, Švedskom, Norveškom, Danskom i Srbijom.

I njih je u stečaju preuzeo Globtour Međugorje, s time da je u trenutku preuzimanja Croatia Bus u stečaju, dioničko društvo koje je devedesetih bilo gotovo sinonim za autobusni prijevoz, bio na koljenima. Samo te 2013. nagomilali su više od šest milijuna kuna gubitaka.

Autobusi su bili stari, neki i jedva u voznom stanju, vozači nemotivirani, a putnika sve manje. Godinu dana nakon toga Croatia Bus, spojen s Panorama Busom i unutar sustava Globtour Međugorje, postao je perspektivna prijevoznička tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:33