Odluka AZTN-a

HRVATSKOM TELEKOMU PRODULJENO UPRAVLJANJE OPTIMOM DO 2021. GODINE Zaštitili potraživanja od 200 milijuna kuna

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) produljila je Hrvatskom telekomu (HT) upravljanje Optima telekomom (OT) do 2021. godine, a odobrila je i pripajanje H1 Telekoma Optimi, što iz HT-a ocijenjuju iznimno pozitivnim te poručuju da je to važno za stabilizaciju telekom tržišta, zaštitu potraživanje te izbjegavanje negativnih efekata za kompanije i državu.

Agencija je 19. ožujka 2014. odobrila koncentraciju HT-a i Optime i to na ograničeno razdoblje od četiri godine, do 9. srpnja 2018. godine, a novim je rješenjem HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine.

"Rješenjem AZTN-a HT-u je zapravo produljeno upravljanje Optimom do ljeta 2021. ili za dodatne tri godine, čemu se priključuje i tvrtka H1 Telekom koja je rješenjem AZTN-a pripojena Optimi i postaju zapravo jedna tvrtka Optima. Odobrenje tog pripajanja i produljenje upravljanja Optimom smo zatražili s ciljem da zaštitimo naša (HT-ova) potraživanja i u Optimi i u H1, a koja su zajedno oko 200 milijuna kuna, što je velik iznosa za HT i predstavlja više od 20 posto godišnje dobiti", naglasio je za Hinu stariji potpredsjednik HT-a Siniša Đuranović.

Time su, osim HT-ovih, zaštićena i potraživanja svih drugih vjerovnika Optime i H1, ističe Đuranović, dodajući kako velika potraživanja u H1 imaju državne kompanije i država, što bi, da se ovo nije dogodilo, značilo gubitak tog novaca za državu i sve bi otišlo na teret poreznih obveznika jer bi došlo do stečaja H1.

"Ne samo da se ovom transakcijom štite potraživanja vjerovnika, nego se izbjegava i htjeli smo spriječiti negativni 'domino' efekt propasti jedne kompanije na cijeli eko sustav, u ovom slučaju H1 pa i Optime, a pogotovo u situaciji kada svi možemo pratiti i svjesni smo što urušavanje neke važne kompanije u Hrvatskoj negativno nosi brojnim drugima, povezanim tvrtkama i gospodarstvu u cjelini", ocijenio je Đuranović, naglašavajući da je to i potvrda HT-ove tržišne snage i liderstva.

Vjeruje da će to pridonijeti i povjerenju korisnika, ali i kreditora, u telekome, kao i sigurnosti i stabilizaciji telekom tržišta, što smatra naročitio važnim.

HT je upravljanje Optimom počeo u ljeto 2014. i od kada je HT, kaže Đuranović, puno učinio za poboljšanje i stabilizaciju poslovanja Optime i do danas je već otplaćeno oko 170 milijuna kuna iz predstečajne nagodbe Optime.

"Ovu transakciju smatramo dobrom i stoga što tek sada dolaze velike rate iz predstečajne nagodbe Optime i potrebno je postići ekonomiju razvoja. HT će u svemu tome morati i investirati, jer bez toga nema razvija u telekomunikacijama", poručio je Đuranović.

Zadovoljstvo rješenjima AZTN-a za Hinu je izrazio i predsjednik Uprave Optime Zoran Kežman, ocjenjujući da je to i mogućnost za dugoročno povećanje vrijednosti kompanije kroz pripajanje H1.

"Sada nam je najvažnije provesti to pripajanje i realizirati sve potencijale. Očekujemo i povećanje prihoda, ali i ostvarivanje niza ušteda, kao i osiguranje otplate duga svim vjerovnicima te jačanje Optime, koja će nastaviti s investiranjem u mrežu, kvalitetu, nove proizvode i drugo", najavio je Kežman.

Optima, kako dodaje, preuzima i gotovo 90 tisuća privatnih i poslovnih korisnika H1 Telekoma, kao i njihovih oko 200 zaposlenih.

H1 Telekom su osnovali braća Ćurković sredinom 2000.-ih, sjedište tvrtke je u Splitu, ali posluje po cijeloj Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:29