'Da, mi tu doista kuhamo'

JEDNA OD NAJVEĆIH KUHINJA NA SVIJETU Evo u što je aviokompanija Emirates lani uložila više od milijardu dolara

 

Kada onima koji putuju spomenete avionsku hranu, najčešća je reakcija smrknuto lice, a najčešći komentar: “Ja to ne jedem. Hladno i neukusno. Tko zna gdje se to pripremalo.” Takva je opća percepcija o aviocateringu, s kojom se susreću sve avio kompanije. Rijetki su oni koji su svjesni snage prehrambene industrije u zrakoplovstvu. Naime, vjerovali ili ne, hrana za posluživanje u zrakoplovima doista se kuha i aviokompanije zaista skupo plaćaju chefove koji studiozno osmišljavaju jelovnike za svaku pojedinu destinaciju.

Čudo od kuhinje

Jedna od takvih kompanija je Emirates, koji ima najviše aviona A380, njih ukupno 97. U Emiratesu dnevno obave 590 letova za koje se pripremi više od 175.000 jela za putnike svih triju klasa - ekonomske, poslovne i prve. Najveći broj tih jela izlazi iz catering centra Emiratesa u Dubaiju.

Pomalo neugledna zgrada nedaleko od aerodroma u Dubaiju u svojoj unutrašnjosti skriva jednu od najvećih kuhinja na svijetu. U Emiratesu tvrde da su u tome najveći na svijetu. Kako bi bili najveći i najbolji, samo su prošle godine u razvoj cateringa uložili više od milijardu dolara. Zvuči nevjerojatno, ali kad uđete u to čudo od kuhinje, jasno vam je o koliko je važnoj proizvodnji riječ. Cijeli pogon prostire se na više tisuća četvornih metara. Dok vam iznad glava prolaze automatizirane trake s kutijama za jedaći pribor i za pakiranje hrane, čini vam se kao da ste u nekom pogonu za proizvodnju automobila.

No, strojevima je prepušten samo manji dio proizvodnje. Za vaš dobar obrok na letovima Emiratesa prije svega su zaslužni ljudi. Vojska zaposlenika zadužena je za sortiranje namirnica, pribora, kuhanje, serviranje, čišćenje, nadzor. Ništa se ne prepušta slučaju. Što je jasno vidljivo kada prolazite pokraj traka na kojima zaposleni pregledavaju i razvrstavaju razne zdjelice, žlice, vilice... A tek čaše. Jednu smo djelatnicu zatekli dok je pomno pregledava čašu po čašu ne bi li utvrdila je li na njoj neka mrlja ili da, ne daj bože, nije napukla. Sve se pregledava do najsitnijeg detalja. Uglavnom, zaposlenicima kroz ruke prođe otprilike tri milijuna predmeta! Samo na jednom letu iskoristi se 2500 komada pribora za jelo i 1400 raznih posudica. U našem obilasku, to je tek uvertira za dolazak u srce cateringa - kuhinju.

Emirates catering zapošljava nevjerojatnih 1200 kuhara koji osmisle oko 1500 jelovnika godišnje. - Imamo osoblje iz gotovo svake destinacije za koju leti Emirates, pokušavamo putnicima pružiti što autohtonije okuse - govori nam Gaurev Gauer, jedan od izvršnih chefova u Emiratesu.

Sezona i kuhari

Hrvata trenutno nemaju među kuharima. Ali, kako tvrde u Emiratesu, neprestano razvijaju ponudu menija i prilagođavaju ih destinacijama i sezoni te kuhare zapošljavaju zbog njihovih znanja i kompetencija, neovisno o nacionalnosti. I Gauer je, naravno, svjestan pritužbi putnika na kvalitetu avionske hrane, no on tvrdi da u Emiratesu kuhaju po autentičnom receptu kao da je jelo domaće. A da bi jela bila što izvornijih okusa, potrebni su autohtoni začini. Gauer tvrdi da ih nabavljaju po cijelom svijetu. On u Emiratesu radi dvije i pol godine, a kako bi dokazao s koliko studioznosti prilaze izradi svakog jela, otkriva da za konačnu pripremu nekog jela koje serviraju putniku prethodno isprobaju njih petnaest.

U samoj kuhinji cateringa, koja je vjerojatno najveća koju ću ikada posjetiti, instalirani su brojni štednjaci i pećnice, zaposlenici režu svježe povrće, gule krumpire. - Da, mi tu doista kuhamo - uz smijeh zaključuje Gaur.

Iako je kuhinja, kojom se mota desetak kuhara pomoćnih radnika, impozantne veličine, u njoj nema nervoze galame. Možda tome doprinosi i činjenica da odmah iza sljedećih vrata ne sjede gladni gosti kao u običnim restoranima.

Jasni rokovi

Ovdje se sve priprema nekoliko sati unaprijed, a na displejima su jasno ispisani rokovi isporuke. Iz ovih prostora samo je prošle godine izašao najveći broj obroka - njih ukupno 100 milijuna. Najveći broj, jer u Dubaiju se pripremaju jela za sve letove koji traju do pet sati. Nisu svi ti obroci za letove Emiratesa nego i za druge kompanije s kojima ova kompanija ima ugovore.

Kolika je količina pripremljene hrane, najbolje pokazuju brojke. Putnici na letovima Emiratesa i drugih kompanija prošle su godine pojeli tri milijuna jaja, 70 tona jagoda, 58 milijuna peciva, 165 tona fileta lososa, 110.000 kilograma humusa. Na godinu se potroši 9,6 milijuna vrećica čaja, milijun kapsula kave, 315.000 datulja... Sve ove brojke opravdavaju tvrdnju Emirates cateringa da su najveći svjetski restoran u zraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:19