Dali Agrokoru 80 milijuna eura

LJUTI NA ANTU RAMLJAKA Dio stranih vjerovnika isključen iz roll-up kredita prijeti, anagažirali odvjetnike radi povrata uloženog novca

 CROPIX

Vlasnici Agrokorovih komercijalnih vrijednosnih papira (ECP), koji zajedno drže više od 80 milijuna eura duga koncerna, mogli bi pokrenuti sudski spor jer tvrde da izvanredna uprava Agrokora ne tretira sve kreditore jednako, odnosno jer krši njihova prava.

Naime, tvrde, njima nije omogućeno sudjelovanje u roll-up kreditu koji se upravo dogovara, zbog čega će oni pretrpjeti gubitke, te su angažirali odvjetničko društvo Brown Rudnick, objavio je internetski news servis Reorg Research u tekstu za svoje pretplatnike, koji se regrutiraju iz investicijske zajednice angažirane oko problematičnih dugova, odvjetnike i stručnjake za restrukturiranje.

Kako piše Reorg Research, vlasnici ECP-a u više su navrata tražili od izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka da i oni sudjeluju u novom kreditnom aranžmanu, preko kojeg bi osigurali i povrat dosad uloženog (roll-up kredit od 480 milijuna eura), što je omogućeno drugim vlasnicima korporativnih obveznica, bankama i dobavljačima. Poručuju da Ramljak ima pravo ući u bilo kakav 'privatni sporazum koji smatra prikladnim kako bi osigurao nastavak Agrokorovih operacija', ali pritom ne može biti 'jednostarn ili kršiti zakonska prava ostalih kreditora, posebno originalnih kreditora koji podupiru Agrokor od početka i spremni su, voljni i sposobni nastaviti pružati podršku kroz novo financiranje'. Također se žale da Ramljak nema nikakvo utemeljenje za takvo ponašanje u Zakonu o izvanrednoj upravi ili stečajnom zakonu.

U tekstu se ne specificira tko su vlasnici tih vrijednosnih papira Agrokora. Danas se na privremenom Vjerovničkom vijeću raspravlja o roll-up kreditnom aranžmanu, koji predvode američki fond Knighthead Capital Menagement i Zagrebačka banka, a izvanredna uprava Agrokora najavila je da će biti zaključen do kraja ovoga tjedna.

Zbog uvjeta roll-up kredita nezadovoljni su i najveći kreditori Agrokora, ruski Sberbank, koji drži više od milijardu eura duga, a pokušali su taj kredit osporiti i na zagrebačkom Trgovačkom sudu. Prema posljednjim informacijama, druga ruska banka koja j ekreditor Agrokora, VTB, spremna je ući u novi kredit.

Za vlasnike korporativnih obveznica Agrokora predviđeno je da mogu sudjelovati u novom kreditu u iznosu do 150 milijuna eura, te vlasnici ECP-a traže da u tom dijelu roll-up kredita sudjeluju i oni.

Kako piše u tekstu Reorg Researcha koji je dobio Jutarnji, nezadovoljni vlasnici duga su uložili u komercijalne papire ECP (u pitanju su kratkoročni dužnički vrijednosni papiri u eurima) izdane u dva navrata 2016. godine, na rok od godinu dana, u iznosima od 41,5 milijuna eura i 40 milijuna eura.

Komentar izvanredne uprave Agrokora nismo uspjeli dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:03