OSNIVAČI SNAPCHATA

NEMAJU NI 30 GODINA, A VEĆ SU MULTIMILIJARDERI Nevjerojatan uspjeh dvojice genijalaca, u jednom danu zgrnuli bogatstvo

Osnivači Snapa Bobby Murphy i Evan Spiegel, s čelnikom njujorške burze Thomasom Farleyjem
 REUTERS

Vrijednost Snapa, tvrtke koja stoji iza popularne aplikacije Snapchat, u prvom je danu trgovanja na burzi skočila za čak 40% - investitori koji su sinoć platili 17 dolara po dionici danas su ih već mogli prodavati po 24,48 dolara, javlja Wall Street Journal.

Inicijalna javna ponuda Snapa na njujorškoj burzi najveća je od javne ponude Facebooka 2012. godine, a osnivače te tvrtke preko noći je pretvorila u multimilijardere.

Snapchat je aplikacija za slanje fotografija i poruka, koje ne ostaju zapamćene već se automatski brišu ubrzo nakon što su pregledane. Najpopularnija je među tinejdžerima i mladima.

Osnivači tvrtke Evan Spiegel (26) i Bobby Murphy (28) ponudili su dionice zainteresiranim ulagačima po cijeni od 17 dolara po dionici, procijenivši Snap na 24 milijarde dolara. Samo nekoliko sati nakon otvaranja burze, cijena po dionici već je dosegla 25,69 dolara, a više od 150 milijuna dionica promijenilo je vlasnike.

Iako su prije prodaje naglasili kako je tvrtka prošle godine izgubila 515 milijuna dolara, te kako možda nikad neće uspjeti postići ni zadržati profitabilnost, interesa na burzi nije nedostajalo, te se vrijednost tvrtke po sadašnjoj cijeni dionica kreće preko 34 milijarde dolara.

Za razliku od većine drugih javnih ponuda, dionice ponuđene na njujorškoj burzi sa ne nose pravo glasa u tvrtki.

Unatoč početnom oduševljenju investitora, neki analitičari smatraju da je vrijednost dionice znatno precijenjena, te da je realna cijena oko 10 dolara po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:00