AGROKOR VS. SBERBANK

OTKRIVAMO POZADINU SUĐENJA U LONDONU O PRIZNAVANJU LEX AGROKORA Obje strane angažirale hrvatske eksperte, pobjedu odonio sudac Vrhovnog suda

 
Direktor Sberbanka German Gref i povjerenik Agrokora Ante Ramljak
 REUTERS / HANZA MEDIA

Zanimljivo je da su se u postupku na londonskom sudu, koji je jučer objavio da se u Engleskoj priznaje postupak izvanredne uprave u Agrokoru, sučelila pravna mišljenja dva hrvatska stručnjaka.

Naime, na strani Agrokora koji je ljetos zatražio priznanje 'lex Agrokor', glavni pravni ekspert bio je Andrija Eraković, sudac našeg Vrhovnog suda, koji je na kraju “pobijedio” Alena Uzelca, redovitog profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Uzelca je kao eksperta imenovao Sberbank, koji se usprotivio priznanju 'lex Agrokor' u Engleskoj budući da je tamo pokrenuo i dva spora protiv Agrokora zbog duga od 1,1 milijardu eura.

Eaković je uspio uvjeriti suca Paula Mattewsa (process se vodio na High Court of Justice, Chancery Division Companies Court) da lex Agrokor nije protivan insloventnim postupcima u Engleskoj i Walesu, te je njegovo tumačenje utjecalo na to da sudac odbaci tvrdnju odvjetnika Sberbanka kako ovakav lex Agrokor unaprijed dovodi u pitanje kvalitetnu zaštitu vjerovnika u nagodbi vjerovnika.

U obrazloženju je sudac ustvrdio kako nije iznenađujuće da lex Agrokor daje vladi značajan utjecaj s obzirom na to da se taj zakon odnosi na kompanije koje imaju strateški značaj za hrvatsko gospodarstvo i nalaze se u financijskim poteškoćama, a jedan od zadataka vlade je, između ostaloga, da brine o gospodarstvu. Također je poručio da je bitno ima li hrvatski sud na kraju nadzor nad postupkom, a on smatra d aima.

Na tom sudskom postupku u kojem je izvanredna uprava Agrokora zatražila da Engleska prizna lex Agrokor na njihovu teritoriju sudac Matthews donio je pozitivnu presudu za Agrokor nakon četverodnevne rasprave koja je trajala od 23. do 26. listopada 2017. godine.

Naime, 27. srpnja 2017. Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokor, podnio je zahtjev za priznavanje hrvatskog postupka izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Engleskoj i Walesu na temelju Zakona o prekograničnom stečaju (2006.), a zahtjevu za priznanje prigovorila je Sberbank of Russia, što je bilo prvi put da je u postupku priznanja u Engleskoj uložen prigovor.

Sberbank se protivio zahtjevu ističući da postupak izvanredne uprave nije u skladu sa Zakonom o prekograničnom stečaju, te da je protivan pravnom poretku Engleske i Walesa. Sud je odbio sve argumente Sberbanka te je odlučio u korist izvanredne uprave i priznao postupak izvanredne uprave u Agrokoru d.d.

Pravna posljedica priznanja je obustava svih postupaka koje su vjerovnici pokrenuli u Engleskoj i Walesu, ali će se Sberbank žaliti na tu odluku. Ta je ruska banka najavila i da će se žaliti na jučerašnju odluku kojom joj je izvanredna uprava u Agrokoru osporila tražbine zbog sudskih procesa koje vodi oko naplate.

Žalbeni proces u Engleskoj počinje tako da Sberbank prvo mora zatražiti dozvolu da se žali, pa sud prvo odlučuje ima li uopće osnove za žalbu. Ako to uspije, počinje proces žalbe na tom sudu. U slučaju da proces žalbe ne uspije, Sberbank se može žaliti i višoj sudskoj instanci u Engleskoj, ali i tada mora proći isti proces, odnosno sud će prvo utvrditi ima li argumenata za žalbu.

Sudac Paul Matthews na kraju presude istaknuo je da “je vrlo svjestan da je ovo područje koje nije uobičajeno za njega” i zahvalio svim odvjetnicima, pravnim ekspetima i njihovim asistentima u postupku na dobroj pripremljenosti.

Judgment - Agrokor Recognition Application 9 November 2017 by Jutarnjiredakcija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:54