Josip Galić

POZNATI HRVATSKI VINAR I DIONIČAR MERCATORA: 'To je dobra firma i vjerujem u nju. Slovenci ju čuvaju jer je to njihov nacionalni proizvod'

Josip Galić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Mercator je dobra firma i vjerujem u nju. Svoje dionice neću prodati dok tako loše stoje. Smatram da vrijede puno više nego što su sada na burzi – rekao nam je Josip Galić, poznati hrvatski vinar iz Požeške doline koji je vlasnik Mercatorovih dionica, kad smo ga pitali za komentar slovenskih želja da otkupe Mercator, o čemu je danas govorio i premijer Miro Cerar.

Galić je šesti po veličini dioničar tog slovenskog trgovačkog lanca u većinskom vlasništvu Agrokora.

Slovenci bi trebali, kaže, čuvati Mercator jer je to njihov 'nacionalni proizvod'.

Na upit brine li ga da se slovenska politika sada miješa u poslovanje Mercatora te mu preko 'lex Mercatora' šalje izvanrednog člana uprave, odgovorio je kako smatra da je to normalan potez.

- Politika se miješa radi zaštite interesa. Naša se politika umiješala, a miješa se i njihova, ali ne u diranje privatnog vlasništva, nego u svojevrsnu kontrolu – kaže Galić.

Danas objavljene rezultate Mercatora u 2016. godini, koji je poslovao s gubitkom od 78 milijuna eura, Galić nije htio komentirati jer nije, kaže, vidio financijski izvještaj.

Galić je 2007. godine prodao Mercatoru svoje trgovine Presoflex. On prema financijskom izvještaju kompanije za 2016. godinu drži 21.525 dionica ili 0,35 posto.

Agrokor Ulaganja B.V., nizozemska tvrtka, prodala je 10. ožujka hrvatskom Agrokoru 615.384 dionica Mercatora. Time je Agrokor, najveći dioničar Mercatora, povećao svoj udio s 59,47 posto na 69,57 posto. Agrokor Ulaganja sada imaju 18,53 posto vlasništva Mercatora, umjesto prijašnjih 28,64 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:25