Izazivači

Proučite adute predstavljene na berlinskom sajmu tehnologije i elektronike

Michael Zöller, Visual Display Europe, Samsung
 Arhiva / IFA 2016

Iako berlinski sajam tehnologije i elektronike IFA službeno počinje tek danas, u protekla dva dana neki od najvažnijih izlagača već su predstavili svoje adute za nadolazeće mjesece na zasebnim prezentacijama.

Ponajviše pozornosti privukao je kineski Lenovo svojim novitetima iz serije Yoga. Među njima se kao dosadašnji hit-proizvod Berlina ističe 2-u-1 hibrid tableta i ultrabooka Yoga Book, koji je pune tri godine ciljano razvijan za populaciju od 15 do 30 godina, ponajprije za studente i mlade profesionalce, pripadnike takozvane Touch Generation koja nema problema s tipkanjem na virtualnim tipkovnicama.

Yoga Book je stoga spoj tableta i panela pod imenom “Instant Halo Keyboard”, koji se može koristiti i kao virtualna tipkovnica i kao velika podloga za pisanje ili crtanje. S uređajem dolazi i stylus, koji prepoznaje 2048 razina pritiska te kut pritiska, a sve što se na panelu piše ili crta automatski se digitalizira. Zahvaljujući inovativnom sustavu šarki, triju spojenih šipki sa zupčanicima s više od 140 dijelova, uređaj se može koristiti u nekoliko modaliteta rada - kao tablet, kao ultrabook, kao “šator” za gledanje videa. Kada je rasklopljen, na najtanjem je dijelu tanak samo 4,05 milimetara, a kada se zatvori, 9,6 milimetara. Uređaj je i vrlo lagan, samo 690 grama, izrađen je od legure aluminija i magnezija. Sam zaslon od 10,1 inča rezolucije je 1920x1200 piksela, a baterija kapaciteta 8500 mAh trebala bi trajati do 15 sati. Yoga Book bi u dućanima trebao biti već tijekom ovog mjeseca, a njegova cijena kretat će se od 499 eura za verziju s Androidom te od 599 za Windowse (za 100 eura više može se dobiti model s LTE povezivošću).

Drugi veliki adut kineske tvrtke je premium ultrabook Yoga 910, veliki izazivač popularnog Dellova modela XPS 13. Ima uistinu zapanjujući 4K zaslon s dijagonalom od 13,9 inča (postoji i Full HD verzija). Baterija bi trebala izdržati do 9 sati, a debljina kućišta je 14,4 milimetra. Zaštićen je čitačem otisaka prstiju. Yoga 910 doći će u listopadu s početnom cijenom od 1199 dolara za Full HD i 1499 za 4K verziju.

Lenovo je predstavio i tablet Yoga Miix 510 sa 12,2-inčnim zaslonom s Full HD rezolucijom te pojačanu verziju svog popularnog modela Yoga Tab 3, koji je dobio nastavak Plus. Što se tiče pametnih telefona, kineska je tvrtka svom portfelju dodala model Moto Z Play s baterijom koja bi trebala moći izdržati skoro dva dana rada, a uz njega i novi Moto Mod, magnetsku nadogradnju za telefon Moto Z. Dosad su postojali projektor, snažnija baterija te JBL zvučnik, a sada je došla nadogradnja kamere izrađena u suradnji s kultnim švedskim proizvođačem Hasselblad, koja mobitelu dodaje 10x optički zum, fizičke komande za okidanje i zumiranje te ksenon- bljeksalicu. Koštat će 299 eura.

Uz nekoliko novih televizora i kućanskih aparata, Samsung je u Berlinu predstavio novi pametni sat Gear S3, dostupan u dvije verzije, frontier i classic. Frontier je rubusnijeg izgleda te promjera 46 milimetara. Ima Super AMOLED zaslon s “always on” funkcijom, standard vodootpornosti IP68 i bateriju koja bi trebala izdržati tri do četiri dana rada.

Huawei je u dvorani Velodrome jučer prikazao uzdanice iz srednjeg smartphone razreda, Huawei Nova i njegova većeg brata Nova Plus. Oba modela imaju metalno unibody kućište, zaslone s Full HD rezolucijom, Nova od 5 inča, a Nova Plus od 5,5, pogoni ih procesor Qualcomm Snapdragon 625 i imaju 3 GB RAM-a, ali najviše je pažnje posvećeno kamerama. Nova ima senzor od 12 megapiksela, Nova Plus od 16 (kao i optičku stabilizaciju) te obilje softverskih inovacija za fotografiranje, napose kad je riječ o selfijima. Također, oba uređaja imaju prilično velike baterije i navodno bi trebale davati do 52 sata rada, a koštat će od 399 eura naviše za model Nova sa 32 GB memorije, odnosno od 429 eura za Nova Plus. Prikazane su i dvije nove boje za model P9, plava i crvena. Huawei je prikazao i novi tablet - Media Pad M3, čija bi se cijena trebala kretati od 349 eura (za 4 GB RAM-a i 32 GB memorije) i ima zapanjujući ekran dijagonale 8,4 inča s 2K rezolucijom, ponajbolji Huaweijev procesor Kirin 950, dvojne Harman/Kardon zvučnike…

HTC je predstavio svoj telefon srednjeg razreda One A9s, a japanski Sony je, uz nove televizore i audiouređaje, predstavio i dva nova smartphonea - flagship uređaj Xperia XZ te Xperia X Compact. Sony je istaknuo da je riječ o uređajima s tehnologijom “triple image sensing”, koja bi trebala značajno poboljšati kvalitetu fotografije. Kod snimanja videa služe se stabilizacijom po 5 osi. XZ ima full HD zaslon od 5,2 inča, a X Compact HD zaslon od 4,6 inča. Predstavljen je i osobni asistent Xperia Ear, slušalica koja se stavi u uho i odgovara na verbalne komande (naravno, spaja se na pametni telefon).

Acer je predstavio prvi laptop tanji od centimetra - model Swift 7 ima samo 9,98 milimetara, radi na Windowsima i pogone ga Intelovi čipovi Core i5 7. generacije, trebao bi imati bateriju koja traje do 9 sati i težak je 1,1 kilogram. Zaslon je 13,3-inčni Full HD. Osim toga, Acer je predstavio i Spin 7, laptop s ekranom od 14 inča koji se može pomoću šarke može zarotirati i postati tablet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:21