Sentinel

REGIONALNI FOND RIZIČNOG KAPITALA OBJAVIO NOVU METU Domaći startup osigurao milijun eura za „pametne brodice"

Članovi tima startupa Sentinel

Fond South Central Ventures je najavio investiciju u hrvatski startup Sentinel, vodeće pametno rješenje za brodice na Jadranu, s vizijom „izgradnje IoT na moru“. Investicija u visini od 1 milijuna eura zajedno s privatnim investitorom Matejom Tomažinom, namijenjena je rastu na području Europe te širenju na SAD. Sentinel je treća investicija South Central Venturesa u hrvatsku kompaniju, uključujući Agrivi i Bulb.

"Iako već postoji tisuće dostupnih pametnih rješenja za automobile ili kuće, brodicama ozbiljno nedostaje povezanost i 'pamet'. Tržište za 'povezane brodice' je trendi tema zbog više od 30 milijuna registriranih brodica na globalnoj razini. Samo u Europi se proda gotovo 30.000 brodica svake godine, što slijedi globalni trend rasta tržišta od 8 posto godišnje", objavili su u priopćenju iz SCV-a.

Tim Sentinel sastoji se od vodećih stručnjaka za razvoj softwarea te razvoj proizvoda koji rade za neke od najvećih tehnoloških poduzeća u svijetu. Osnivači Marko Pihlar (CEO) te Gregor Pipan čine uz tehničke genijalce Pedra Kosteleca (CTO) i Matica Hermana (vodeći hardwarski developer) središnji tim u Sentinelu. Trenutno, njihov tim broji 10 osoba s pretežno tehničkim pozadinama.

„South Central Ventures donosi neophodno gorivo za daljnje širenje tima i podržava našu strategiju rasta agresivnim tempom. Izazov spajanja svake brodice, koja je na vodi, je konstantan i ključan čimbenik za ostvarivanje „pametne brodice“, smjeru u kojemu industrija ide. Prepoznati smo kao specijalisti za brodice za najam te ćemo se nastaviti fokusirati na tu industriju, ali sada ćemo napraviti i snažnije poteze prema tržištu privatnih korisnika,“ rekao je Marko Pihlar, CEO Sentinel Marine.

„Brodice su uvijek bile jedan od premium segmenata slobodnih aktivnosti. Većina vlasnika privatnih brodica bi željela imati priliku provjeriti status njihovih ljubimaca kada god to požele. Sentinel donosi u realnom vremenu informacije vlasnicima o njihovim brodicama na njihove mobilne telefone i čini njihov život opuštenijima. Ali Sentinel je mnogo više nego samo udaljeni nadzor u stvarnom vremenu. Omogućuje prikupljanje podataka s brodova i doprinosi povećanju sigurnosti na moru. Oduševljeni smo što radimo s ovim predanim timom te što smo dio Sentinela u njihovoj misiji izgradnje sveobuhvatnog IoT na moru“, rekao je Jure Mikuž, glavni partner u South Central Ventures.

S uredima u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, South Central Ventures je fokusiran na tehnološka poduzeća na zapadnom Balkanu. Fond od preko 40 milijuna eura je primarno posvećen investicijama u rane faze poduzeća te investicijama za rast poduzeća, objašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01