Najveći proizvođač kabela u regiji

STRATEŠKA SURADNJA Prevent ušao u vlasničku strukturu Elke, finalizacija integracije za šest mjeseci

Pogon Elke
 Davor Pongračić / CROPIX

Tvornica kabela Tomislavgrad, članica Prevent grupe, ušla je u vlasničku strukturu Elke, neizravno nam je potvrđeno iz izvora bliskih zagrebačkoj tvrtki.

U ovom trenutku izvori bliski Elki kažu da je Tvornica kabela Tomislavgrad ušla samo djelomično u vlasništvo Elke te nije preuzela većinski udjel. Ipak, u Prevent grupi kažu da će se strateško povezivanje Tvornice kabela s Elkom privesti kraju u idućih šest mjeseci.

- Tvornica kabela Tomislavgrad pokrenula je stratešku suradnju s Elkom, čiji će konačni oblik biti precizno utvrđen u idućih šest mjeseci. Ta je suradnja odraz vertikalne integracije Prevent grupe te procesa konsolidacije proizvođača kabela u jugoistočnoj Europi. Koristeći prednosti sinergije te konsolidirani i zajednički nastup na tržištu, Tvornica kabela Tomislavgrad i Elka činit će najvećeg proizvođača kabela u jugoistočnoj Europi - ističe Adnan Teletović, direktor Tvornice kabela Tomislavgrad.

Prema njegovim riječima, Elka će biti središte i okosnica poslovnih procesa između dvije tvrtke te budućeg razvoja grupacije Prevent u industriji kabela.

- Jedinstveni portfelj proizvoda niskog, srednjeg i visokog napona značajna su komparativna prednost te će pridonijeti povećanju tržišnog udjela u Europi, a svakako i otvaranju novih tržišta u razvoju. Vjerujemo da ćemo razvojem poslovanja uvelike pridonijeti obilježavanju Elkina 90. rođendana i okrenuti novi list u njezinoj bogatoj povijesti - kaže Teletović.

Elka je vodeća tvrtka za proizvodnju kabela na tržištima Hrvatske, BiH i Slovenije. Riječ je o poduzeću s dugom tradicijom koje zapošljava više od 280 radnika. Elka ima dvije tvornice - središnja je u Zagrebu, a druga je u Zadru. Zauzimaju ukupno 188.000 četvornih metara, od čega je 68.000 kvadrata površina zatvorenog prostora.

Godišnji kapaciteti omogućuju proizvodnju 25.000 tona gotovih proizvoda. Lani je Elka ostvarila prihod nešto manji od 390 milijuna kuna.

Tvornica kabela Tomislavgrad (TKT) osnovana je 1979. godine pod nazivom Tvornica kabela Duvno. TKT je vodeći proizvođač užadi u BiH i regiji te jedini proizvođač kabela omotanih čeličnom žicom u jugoistočnoj Europi. Tvornica ima proizvodni pogon na 17.205 četvornih metara te skladišni prostor od 16.295 kvadrata. Jednako kao i Elka, među vodećim je kompanijama za proizvodnju kabela u južnoj Europi, a glavna su joj izvozna tržišta Njemačka, Italija, Austrija te ostale zemlje EU.

Prevent grupa članica je globalne kompanije s više od 13.000 radnika na 36 lokacija u svijetu. Prevent je u BiH osnovan 1999. godine. Kada se pojavio na bosanskohercegovačkom tržištu nekad je zapošljavao 50 radnika, a danas posluje na 15 lokacija u zemlji, gdje zapošljava 6500 radnika i danas je među vodećim izvoznicima.

Osim u automobilskoj industriji, Prevent je sve više prisutan u segmentu metala, modne konfekcije, namještaja, zaštitne opreme, obuće i nautike.

U Hrvatskoj je vlasnik AD Boats grupe, koja proizvodi poznate jedrilice Salona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:11