Malo moderniji pristup

TRŽIŠTE KAPITALA Oko 100 tisuća građana mora prijaviti porez na kapitalnu dobit, a Croatian Tax Tab izradio je alat i web stranicu za lakši izračun

Obveznik poreza na kapitalnu dobit svatko je tko je lani trgovao dionicama ili obveznicama ili ulagao u investicijske fondove
Stjepan Pavlek, Croatian Tax Tab
 Arhiva / Hanza Media

Croatian Tax Tab, kći tvrtke Koios, izradila je web stranicu Kapitalnadobit.hr za brzu i laku prijavu poreza na kapitalnu dobit, objavio je jučer taj porezni servis. Naime, prema njihovim procjenama, oko 100.000 građana dužno je Poreznoj upravi prijaviti porez na kapitalnu dobit do 31. siječnja, kada istječe zakonski rok.

- Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, razvojem ovog servisa željeli smo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi. Iza servisa složen je sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno ispune JOPPD obrazac, kao i bankovnu uplatnicu s točnim brojem računa za uplatu i pozivom na broj.

Vjerujemo da je ova usluga ujedno dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne usluge u financijskom sektoru koje su namijenjene najširoj populaciji - izjavio je Stjepan Pavlek, direktor tvrtke Croatian Tax Tab.

Problem je što se porez na kapitalnu dobit prijavljuje vrlo zahtjevnim JOPPD obrascem, koji ima 19 stranica s objašnjenjima i većina ga ljudi ne zna sama popuniti, a angažiranje poreznih savjetnika bilo bi im komplicirano, skupo i neisplativo.

Stoga je Pavlek sa svojim timom razvio jednostavan online alat čija je svrha promicati digitalni način poslovanja. Cijene su, ističu, simbolične. Osnovna usluga (ispunjavanje JOPPD obrasca i uplatnice) stoji 25 kuna, a napredna (korisnici kojima se moraju obraditi sve transakcije i odrediti osnovica, a potom ispuniti JOPPD i uplatnicu, te izvještaj) je 50 kuna.

Anketa je pokazala da čak 52 posto ispitanih građana ne zna što je porez na kapitalnu dobit, a 77 posto ne zna što treba napraviti.

Lani je, prema podacima SKDD-a, dionicama trgovalo otprilike 21.000 ljudi, a predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju da oko 80.000 njihovih ulagača mora platiti novi porez.

Obveznik poreza na kapitalnu dobit svatko je tko je lani trgovao dionicama ili obveznicama ili ulagao u investicijske fondove. Porezna osnovica je razlika između prodajne i nabavne cijene, a porez se plaća po stopi od 12 posto. Također, na tu svotu plaća se i prirez.

Tko nije dužan prijaviti porez

Porezna uprava u petak je na svojim internetskim stranicama objavila tko ne mora prijaviti porez. Prema njezinu tumačenju, svi oni koji su na kućnu adresu dobili obavijest brokerske kuće ili društva za upravljanje fondovima da su ostvarili kapitalni dobitak manji od 112 kuna, te bi, slijedom toga, obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka bila manja od 15 kuna, ne moraju pijaviti taj porez niti dostaviti obrazac JOPPD. Kako su objasnili, prijave su oslobođeni zato što bi trošak podnošenja obrasca JOPPD bio u nerazmjeru s naplaćenim porezom na dohodak i prirezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:27