Slovenski dnevnik Finance

UGLEDNI KOMENTATOR SVIMA KOJI KAŽU DA MERCATOR NIJE TREBALO PRODATI AGROKORU: 'Ako je Todorić zaista tako loš, onda je sada sve super, zar ne?'

Ivica Todorić, Agrokor
 Boris Kovačev / CROPIX

Odgovarajući onima koji mu govore: ‘Rekli smo ti da ne bi smjeli Mercator prodati Agrokoru, samo pogledaj što se sad događa!’, glavni urednik slovenskog poslovnog dnevnika Finance Peter Frankl detaljno se u današnjem komentaru pozabavio tim pitanjem i podsjetio kritičare na nezavidnu financijsku situaciju u kojoj je Mercator bio prije i za vrijeme pregovora o prodaji Ivici Todoriću, te iznio mogućnosti koje su sada na stolu.

Uglavnom, osim što je naveo kako je Mercator prodan Todoriću ‘jer ga je jedini htio kupiti za neku i približno dostojnu cijenu’, zaključio je kako su pritom imali sreću što ga je uopće htio kupiti te da sada Mercator ne osjeća pretjerano vlasnikove teškoće.

Dežurne kritičare, podsjeća da je alternativa prodaji Agrokoru bila Mrecatorov stečaj ili skupai pravno sporna državna financijska injekcija koja bi stvorila državni trgovački lanac u kojem bi preko politike vladali slovenski dobavljači. Rezultat takvog poteza opisuje ironično kao Složenu organizaciju udruženog rada – SOUR Prehrana.

Također podsjeća kako se znalo da je Agrokor u financijskom smislu vrlo napregnut, a upravo zato što je Mercator prodan, sada je teškoća koju su imali Slovenci, sada teškoća Agrokora i banaka koje nisu slovenske te, moguće, hrvatskih poreznih obveznika.

“Jesu li teškoće Agrokora mogućnost da slovenski partneri, prerađivači i zagovornici domaćeg vlasništva sada sami kupe Mercator? Umjesto riječi neka pokažu nešto novca”, piše Frankl. Smatra da banke za to baš ne bi tako lako, na lijepe oči, dale novac, a ne bude li ga na stolu, vlasnik će biti netko drugi. Pa nabraja, možda će to i dalje biti Todorić, ili hrvatska država povezana s tamošnjim dobavljačima, banke ili neki trgovački lanac, možda ruski, ili pak Kinezi... Niz završava pitanjem - da li uz sve poteškoće, nema lošijeg vlasnika Mercatora od Todorića, kao što misle mnogi Slovenci?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22