Energetika

VELIKI IGRAČI U PLINSKOM BIZNISU U ZAGREBU Dobrović najavio 'dobre vijesti' oko financiranja LNG terminala, bit će u funkciji za dvije godine?

Slaven Dobrović
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Uoči zagrebačke konferencije "Central & Eastern European Gas Conference" u organizaciji Energy Delta Instituta, gdje su se u srijedu okupili svi važni igrači u plinskom sektoru, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je kako očekuje dobre vijesti oko financiranja LNG terminala na Krku, prenosi Hina.

"Mi smo u očekivanju dobrih vijesti oko financiranja LNG terminala koji predstavlja snažan korak naprijed u smislu osiguravanja sigurnosti opskrbe plinom, izlazak na tržište, stvaranje snažnih interkonekcija sa svim susjedima i pozicioniranje Hrvatske kao važne točke na karti EU", rekao je te je istaknuo da bi LNG terminal mogao biti u funkciji već 2019. godine.

Taj je projekt, ističe Dobrović, posebno važan zbog sigurnosti opskrbe za građane „da ne bismo došli u situaciju za vrijeme jačih hladnoća, kao što je to bio slučaj sada u siječnju, da se zbog nedostatka plina desi šok na tržištu". "To se nije desilo ovih dana, međutim jačanjem ovih interkonekcija, stvaranjem novih izvora plina na našem tržištu će se u svakom slučaju stvoriti bolje prilike", kazao je.

Jedan od najavljenih sudionika konferencije je i predstavnik američkog State Departmenta pa je novinare zanimalo znači li to da Hrvatska i dalje ima podršku SAD-a za provedbu projekta LNG terminala, odnosno može li se očekivati da će i nova američka administracija biti jednako predana podršci LNG-u kao i prijašnje.

"Mislim da oni gledaju s odobravanjem na ovaj projekt, dakle jačanje dobavnog pravca, a vjerojatno će i oni biti zainteresirani za isporuku plina", odgovorio je Dobrović, ističući da oko ovog projekta postoji opći konsenzus, jer ga i Europska komisija "vidi kao važno središte za opskrbu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:18