Migracije radne snage

ZIMSKA SELIDBA S JADRANA Hrvatski sezonci osvajaju alpska skijališta

Aleksandra Bertelt
 Arhiva

- Uvjeti rada su odlični, šefovi ljubazni i ugodni, plaća bolja. Sve je super, samo ne smijete brojati dane - kaže nam Stipe Erceg s otoka Hvara o svom iskustvu rada u jednom od najluksuznijih hotela na skijalištu u mjestu Lech u austrijskoj regiji Vorarlberg.
Ovaj sada austrijski sezonac u ugostiteljstvu, i to kao šef sale, počeo je raditi u Austriji nakon dugogodišnjeg rada u hrvatskom, a prije toga njemačkom turizmu, i nije požalio. Kaže da radi pet mjeseci godišnje, u zimskoj sezoni naravno, a ljeti je slobodan i uživa uz povremene poslove na svom Hvaru.
- Rođen sam u Njemačkoj i živio sam i radio dugi niz godina u Stuttgartu. Tamo sam radio po raznim hotelima, a onda sam se vratio u Hrvatsku. Najprije sam radio u Falkensteineru, pa potom u Sunčanom Hvaru, gdje sam jedno vrijeme bio direktor hotela Adriana, da bih potom pet godina imao svoj restoran Lukulus u Hvaru. Kada sam zatvorio restoran, otišao sam jednu zimu raditi u Austriju jer se ne želim odseliti iz Hrvatske, kamo sam se prije 13 godina vratio - priča nam Stipe. Nije puno očekivao, ali je ostao ugodno iznenađen.
- Austrijanci ne traže puno. Traže mirniji tempo, iako je njima tamo u špici skijaške sezone gužva kao i nama na Hvaru usred ljeta. Razlika između rada tamo i kod nas je u tome da je kod njih taj rad u ugostiteljstvu i turizmu država bolje uredila, što znači da imamo radno vrijeme onako kako je to i na papiru. Kod nas to nije tako - kaže Erceg i dodaje kako se svake godine prijavljuje sve veći broj hrvatskih radnika za rad u planinama. Naredne sezone tako će u ovom hotelu uz njega raditi još osmero ljudi, i to samo u servisu, a hotel zapošljava oko stotinu djelatnika.


Sve više prijava

Zbog boljih uvjeta rada jednostavno je potražnja za sezonskim poslom u obližnjoj Austriji, koja također poput hrvatskog turizma već niz godina muku muči s pronalaskom kadra u sezoni, sve veća. Upravo stoga brojnim je hrvatskim kuharima, konobarima, domarima, recepcionarima, maserima i kozmetičarima rad u Austriji primamljiviji, i to ne samo zimi nego i u ljetnim mjesecima. Tome u prilog govore i podaci tvrtke Euro Career iz istarskih Banjola nedaleko od Pule, koja od 2014. godine posreduje u zapošljavanju kvalificiranog kadra s austrijskim hotelima u Tirolu, Vorarlbergu, Salzburgu, Štajerskoj i Koruškoj. Štajerska i Koruška su pretežno ljetne destinacije, dok ostale regije više radnike trebaju tijekom zimskih mjeseci.
- Ove smo godine u ljetnim mjesecima imali oko 200 prijava za rad u sezoni u Austriji od lipnja do rujna, i ta se brojka približila onoj koju smo imali zimi za rad na austrijskim skijalištima. Zanimljivo je da iz Hrvatske najmanje imamo trenutačno prijava iz Istre. Većina ih je iz Slavonije, a kako je sada u Hrvatskoj završila glavna sezona, počele su stizati prijave za rad na skijalištima od prosinca do travnja - objašnjava nam asistentica direktora te tvrtke Aleksandra Bertelt, s kojom trenutačno rade još dva djelatnika. A primat će još jer im se obim posla svake godine povećava. Inače, od lanjskog studenoga pa sve do danas posredovali su oko zapošljavanja 80-ak djelatnika.
Dodaje kako trenutačno na dnevnoj bazi dobivaju oko šest do sedam novih prijava, a glavni uvjeti za posredovanje su, naravno, znanje njemačkog jezika i kvalificirani kadar.
- Mi posredujemo samo s onim kadrom koji za taj posao ima diplome jer je to poslodavcima u Austriji jako bitno. Inače, radimo za 40-ak hotela sa četiri i pet zvjezdica i ta se brojka iz godine u godinu povećava, što je znak da i Austrija poput Hrvatske ima problem s pronalaskom kadra za rad u njihovim objektima - kaže Bertelt.


Najbolje kuharima

Ono što svakako može privući Hrvate na rad u Austriju su nama zamamne plaće koje se u hrvatskom turizmu ne mogu dobiti. Najbolje su plaćeni kuhari koji su i najtraženiji. Tako plaća kuhara s iskustvom, odnosno šefova stanica u kuhinji, iznosi oko 1900 eura neto. Za kuhare početnike osigurano je između 1600 i 1650 eura, serviri mogu zaraditi oko 1450, a iskusni konobari oko 1700 eura. Recepcionari te kozmetičarke i maseri se plaćaju od 1400 do 1500 eura, sobarice i domari oko 1400 eura neto. Inače, u hrvatskom se turizmu plaće sobarica kreću od 3200 ili 3300 kuna, konobara od 3600 do 4200 kuna, dok su plaće recepcionara u odnosu na konobare veće za 300 do 400 kuna. Najbolje su plaćeni kuhari koji imaju plaće od 7500 do 15.000 kuna.
- To govorimo o plaćama za 54 sata tjedno. Radi se šest dana tjedno po devet sati, a ako se rade prekovremeni, oni se posebno priznaju kroz slobodne dane ili se posebno plaćaju - navodi Bertelt.
Portal MojPosao također nudi oglase za zapošljavanje u sezoni u Austriji, ali kažu da je ipak traženija Njemačka.
- Konkretno, u 2017. godini za inozemstvo je u kategoriji turizam i ugostiteljstvo objavljeno više od 100 oglasa. Ta je brojka zanemariva u odnosu na podatke o broju oglasa za rad u turizmu u Hrvatskoj (6300 oglasa). Međutim, zanimljivo je da gotovo polovicu inozemnih oglasa u kategoriji turizma i ugostiteljstva čine oglasi za poslove u Njemačkoj, dok je objavljeno samo pet oglasa za rad u turizmu u Austriji. U ovom trenutku na MojPosao su aktivna tri oglasa za Austriju za turistička zanimanja. S druge strane, za Hrvatsku ove godine bilježimo rast broja oglasa od 27% u kategoriji turizam i ugostiteljstvo od početka 2017. godine. Odnosno, objavljeno je više od 6300 oglasa (za usporedbu, u prvih osam mjeseci prošle godine u spomenutoj je kategoriji objavljeno gotovo 5000 oglasa) - navode s tog portala.
Inače, prema dostupnim podacima, austrijski hoteli i restorani svake sezone trebaju oko 30 tisuća radnika, a velik dio njih upravo dolazi iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:30