70 KVADRATA ČISTE ELEGANCIJE

Ušminkani stan na moru

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Mjesto radnje: miomirisan kvarnerski otok.

Glavni lik: stan na moru koji jedva čeka dobro se ušminkati

Radnja: uređenje dotičnog stana kako bi se u novoj turističkoj sezoni predstavio u najsjajnijem svijetlu pred budućim ljetnim gostima

Predgovor:

U sklopu višestambene zgrade, već u drugom redu lošinjskog mora, smjestio se naš današnji privremeni ljetni dom na Jadranu.

Fabula ili kompozicija:

Stan je veoma jednostavno „posložen“ – otvoreni prostor dnevnog boravka i blagovaonice te nešto uvučenija kuhinja jasno su odijeljene hodnikom od spavaće sobe s kupaonicom. Obje, dnevna i noćna zona izlaze na prostranu, izduženu terasu koja se marljivo i nestrpljivo sprema pokazati svu svoju raskoš i intimne kutke za uživanje svojim prvim ljetnim gostima.

Iako su nam stan i njegovi vlasnici objasnili kako im se zaista nosi samo i isključivo bijela boja prilikom adaptacije i uređenja njihovih 70 kvadrata, mi smo ipak odlučili u recept umiješati nekoliko kapi boje.

Prva namjera nam je zaista bila one nadolazeće, buduće goste oduševiti s luksuznim, modernim, ugodnim minimalizmom. Čistom bijelom bojom, jasnim, ravnim, elegantnim linijama i smirenim interijerom. No, nije nam pošlo za rukom. Barem ne u potpunosti.

Doduše, stan odiše bjelinom, ali zasigurno nije ona ta što otima poglede. U 70 kvadrata sterilno bijelih zidova, keramičkih pločica, iverala, tekstila i rasvjete uvukla se je energična narančasta boja.

U dnevnom boravku se zid što nas vodi prema terasi odvažno presvukao u narančasto-crni premaz koji podsjeća na hrđu. Njegova snažna prisutnost se osjeti i u jednostavnoj bijeloj kuhinji visokog sjaja. Ostatak šarenih uloga je na sebe hrabro preuzeo namještaj - lusteri, stolice, ukrasni jastuci, deke te zidne slike s motivima boje naranče.

Kako bismo stvorili ugodan i nezaboravan mediteranski ugođaj za sva osjetila, lavanda, ružmarin i njihove mirisne, dobro začinjene prijateljice, motiv mora i poziv na večernje pijuckanje vina na terasi se naziru u gotovo svakom ukrasnom detalju.

Spavaći dio stana nastavlja razvijati narančasto – bijeli svijet kontrasta, no u nešto drugačijoj kombinaciji materijala. Zidovi su ovdje istog uzorka kao i u dnevnom boravku, no u potpuno bijeloj verziji, dok su „težinu“ boja na svoja pleća prebacili veći komadi namještaja – uzglavlje kreveta, ormar i komoda s radnim stolom. Da snovi ne bi bili samo bijeli pobrinula se mala zbirka šarenih zidnih slika i razigran odabir krevetnog tekstila.

U kupaonici se priča nastavlja u narančastom tonu. Bjelinu „pošaranih“ zidova i jednostavnost podnih keramičkih pločica u potpunosti su razbila dva nasuprotna zida što vjerno imitiraju drvo vatrenih nijansi.

Posljednji i svakako ljeti najpoželjniji dio naše kvarnerske apartmanske priče jest izdužena i uvučena terasa. Ovdje nam je prioritet bilo namještaj prilagodi jednoj jedinoj stvari – apsolutnoj uživanciji.

Ono započinje s prostranim blagovaonskim stolom te se preko vanjske sjedeće garniture proteže sve do drvenih ležaljki. Kako bi terasni ugođaj bio u najmanju ruku nezaboravan pobrinuo se plitki vanjski bazen, točnije neka vrsta luksuzne i osvježavajuće kadice za opuštanje umornih stopala.

Iako je puno jednostavnije slijediti ideje i poslušati naputke vlasnika nekretnina, investitora i klijenata, to nije sav posao arhitekata, dizajnera i srodnih kreativaca.

Poslušati želje je jako bitno, razlučiti moguće od nemogućeg, lude i otkačene zamisli odijeliti od suludih svakako prioritet, no krajnja poanta našeg posla jest ideje, inspiracije i mogućnosti pretvoriti u nešto novo, drugačije i posebno.

U ovom slučaju smo riskirali. Predložili više od onoga što je od nas traženo. Odmakli se od bijele teme i uspjeli pomiriti sterilnost minimalizma i šarenilo u detaljima istog stana.

Zaključak:

U našem i sličnim poslovima takve su situacije veoma česte. Potrebno je pokušati, pokušavati, kombinirati, isprobavati i predlagati sve dok ne pronađemo zajednički jezik. Ili u ovom slučaju zajedničku kombinaciju boja. Na obostrano zadovoljstvo.

Do sljedećeg četvrtka i nove arhitektonske avanture - želje, pozdravi i zadovoljstvo, nadamo se obostrano, lete s Ribnjaka na sve strane, do vaših, trenutno bijelo-narančastih ekrana.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:06