Dobro je znati

Ako ste se pitali koji cvijet simbolizira vaš mjesec rođenja, sada imate priliku otkriti...

 INSTAGRAM /@MAUA.FLORALLAB/

Svaki mjesec u godini povezan je s cvijetom i svaki od njih ima posebno značenje. I ovisno o tome kada ste rođeni, različiti cvijet je vaš simbol. Njegovo značenje može odgovarati vašoj osobnosti ili joj može biti potpuno suprotno. Evo kako izgleda lista po mjesecima.

Siječanj simbolizira karanfil

Ovaj cvijet ima različita značenja u različitim kulturama, ali ono koje se najviše ponavlja je – ljubav! Različite nijanse također imaju posebna značenja i povezuju se s određenim prilikama, primjerice, bijeli karanfil simbolizira sreću. Ako želite posaditi karanfile, trebat će im puno sunca i puno vode.

Ljubičice su za veljaču

S vremenom su ljubičice dobile značenje vjernosti i odanosti. Najčešća boja je, naravno, ljubičasta, ali postoje i druge nijanse. Cvjetovi su malo osjetljivi pa ih prvo možete držati unutra, a van ih iznijeti tek kad je ljepše vrijeme. Potrebno im je vlažno tlo.

U ožujku, žuti narcis

Narcis je cvijet dobrodošlice i simbolizira novi početak ili obnovu. Ako želite da vam procvjeta za rođendan, svakako ga držite u kući, a vani ih je najbolje posaditi u jesen, a treba oko šest sati sunca.

Travnja i bijeli neven

Neven označava mladost i čistoću. Postoje različite nijanse ovog cvijeta, ali svima je zajedničko da će gotovo svakome uljepšati dan. U vrtu mogu narasti do iznenađujuće visine, a potrebno im je puno vode te izravna ili barem djelomična izloženost Suncu, navodi Magazin Novosti.

Svibanj simboliziraju đurđice

Nježni cvjetići u obliku zvona povezuju se s majčinstvom i stoga su jedan od najboljih poklona za Majčin dan. Na jednoj stabljici pojavljuje se nekoliko cvjetova koji se sjajno ističu na zelenoj površini. Imaju sladak miris i mogu preživjeti u vlažnim i sjenovitim dijelovima vrta, ali ne rastu jako visoko.

Lipnja i ruža

Kao i kod karanfila, različite boje ruža imaju različito značenje, ali najčešće je – ljubav! Crvene ruže povezuju se s romantičnom ljubavi, dok su žute ruže idealan poklon za one koji su rođeni u lipnju. Potrebno im najmanje šest sati sunčeve svjetlosti.

Za srpanj kokotić

Ovo je definitivno cvijet koji će privlačiti pozornost u vašem vrtu, a najčešće ga se povezuje s gracioznošću i pozitivom. Ružičasta nijansa predstavlja nepostojanost, žuta bezbrižnost, a ljubičasta ljubaznost i finoću. Potrebna mu je izravna sunčeva svjetlost i puno vode.

Kolovoz i gladiola

S vremenom je ovaj egzotični cvijet dobio značenje integriteta i postojanosti, budući da pokazuje neumoljivost ustrajavanjem u najtoplijim mjesecima u godini. Smatraju ga staromodnim ili tradicionalnim cvijećem jer se stoljećima uzgaja u vrtovima. Posadite li ih uz ogradu dvorišta mogu narasti kao prave kule, a naravno treba im puno sunca i vode.

Rujan - lijepa kata ili ljetni zvjezdan

Ovo cvijeće cvate u jesen i mnogi vjeruju da je vrijedno čekanja. Simbolizira nježnost i strpljenje, a najbolje raste u području u polusjeni, s tlom koje se lako suši nakon zalijevanja.

Listopad simbolizira ljupka kadifa

Cvate tijekom cijele jeseni, sve dok ne padne snijeg, a postoji nekoliko podvrsta. Sve se lako uzgajaju i dobro uspijevaju na punom suncu.

Krizanteme za studeni

Iako se često uzgajaju kao jednogodišnje biljke, zapravo su trajnice i cvatu u raznim bojama pred kraj jeseni. Simboliziraju prijateljstvo i dugovječnost pa su i zanimljiv poklon za vama bližnju osobu. Trebaju puno sunca i vlažno tlo.

U prosincu bijeli narcis

Isti je rod kao i žuti narcis, ali je njegova bijela varijanta povezana s prosincem, pa je to jedini cvijet povezan s dva različita mjeseca. Bijeli narcis lako cvate u prosincu, a simbolizira nadu i kao takav dobar je ukras za obiteljski stol i kuću. Treba mu što više sunca i suhe zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:24