VITAMINSKA BOMBA

Batat je jedan od najboljih prirodnih izvora beta karotena na svijetu - evo kako njegovu presadnicu uzgojiti kod kuće

 CMSPIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Batat ili slatki krumpir čisti je izvor zdravlja - u samo 100 grama sadrži gotovo četiri puta veću dozu vitamina A od dnevno preporučene. On se u batatu nalazi prvenstveno u obliku beta karotena, narančastog biljnog pigmenta, koji aktivno sudjeluje u regeneraciji kože i sluznica. Snažni je antioksidans, štiti naš organizam od slobodnih radikala, a kožu od štetnog UV zračenja. Bezbroj je razloga zašto ga jesti, a ako ste u mogućnosti, i uzgojiti. Pogotovo zato jer je prilično jednostavno uzgojiti presadnicu kod kuće - potrebna vam je samo staklena čaša ili posuda. Evo kako.

image
NEW LOOK CASTING/GETTY IMAGES

Zdravi korijen batata (ono što jedemo nije gomolj, kako kod klasičnog krumpira, nego zadebljali korijen) operite i stavite (ovisno o veličini) u čašu ili posudu s vodom. Trebaju biti uronjeni u vodu do polovice, a kako se ne bi pomicali, pomozite se čačkalicama kao na fotografiji. U ovoj fazi su ključne dvije stvari: staviti batat na toplo mjesto poput radijatora ili osunčane prozorske daske i redovito mijenjati vodu.

image
BUNGOUME/GETTY IMAGES

Prvi izbojci pojavit će se na vrhu nakon dva do tri tjedna, a kad narastu desetak centimetara nježno ih iščupajte iz korijena. Svaki izbojak stavite zasebno u plitku posudu s vodom, opet na način da su do polovice uronjene u vodu, a listovi trebaju visiti preko ruba posude. Presadnice su spremne za sadnju u vrtu kad korijenje naraste na dužinu od dva do tri centimetra. Vodite računa o tome da temperatura tla za sadnju treba biti viša od 18 stupnjeva, jer batat ne podnosi mrazeve. Što je toplije, presadnice će se brže ukorijeniti. Na moru ih možete saditi već u travnju, a na kontinentu u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 15:31