I TO JE MOGUĆE!

Betonsku plohu na Knežiji pretvorili u aromatični park u kojem građani mogu saditi biljke, održavati gredice i uživati u plodovima

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Zelena kvartovska oaza u Zagrebu izvedena je po uzoru na europske gradove, a namijenjena je za korištenje uz određena pravila ponašanja

Na bivšoj betonskoj plohi na križanju Ulice Knežija i Ulice Dragutina Kalea na zagrebačkom naselju Knežija nedavno je dovršen moderni, urbani park površine 900 kvadrata. U okruženju stambenih zgrada, nastao je park koji sadrži brojne sadržaje, aromatični vrt, povišene gradice, sjenicu sa stolom i klupama... a njegova posebnost je u tome što se građane poziva da sudjeluju u njegovom uređenju, sade i uživaju u plodovima, odmaraju i druže se.

Park je projektirao i zasadio Zrinjevac, dok su radovi financirani sredstvima Gradske četvrti Trešnjevka – jug iz Plana komunalnih aktivnosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Projektom je predviđen park po uzoru na prakse u drugim gradovima u Europi, u kojima se betonirane gradske površine, gdje je to moguće, pretvaraju u zelene oaze i tzv. komunalne parkove. Tako je na ovoj lokaciji predložena revitalizacija postojeće betonske površine i uređenje urbanog vrta s aromatičnim biljkama i povišenim gredicama koje mogu koristiti i građani za sadnju i branje", objavljeno je na Facebook profilu Gradske četvrti Trešnjevka - jug.

Kako bi se potaknulo građane na nove modele sudjelovanja u održavanju zelenila i urbane bioraznolikosti, cilj je da se sami uključe u redovito povišenih održavanje gredica s biljem, pridržavajući se određenih pravila ponašanja. Tako se može saditi unutar gredica, i to samo medonosne biljke radi unaprjeđenja urbane bioraznolikosti, a ne sterilne kultivare poput uzgojenih ruža i invazivne biljke poput facelije. Kod sadnje i održavanja moraju se koristiti isključivo ekološka sredstva, bez herbicida ili plastičnog malča.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Neki su već posadili prve biljke, a svatko može brati, bez uništavanja, zasađeno aromatično bilje za svoju upotrebu.

"Ne postoji mogućnost zakupa prostora za sadnju, a bez obzira na Vaša ulaganja, budite svjesni da plodove Vašeg rada mogu koristiti i drugi, budući da se radi o javnom gradskom prostoru", dodaje se, među ostalim, na spomenutoj društvenoj mreži.

Nadalje, građane se poziva da biljni otpad nastao pri uređivanju odlažu u spremnike za biootpad te da ne šeću perkom s kućnim ljubimcima, budući da su plodovi parka predviđeni za ljudsku upotrebu.

Iz Zrinjevca napominju kako je park namijenjen i stjecanju znanja djece iz obližnjih škola i vrtića, koja u njemu mogu učiti o bilju i njegovom održivom uzgajanju, bioraznolikosti te očuvanju okoliša.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Posebnost parka je u tome što je projektiran s ciljem unaprjeđenja urbane bioraznolikosti sadnjom raznovrsnih biljaka. Park obiluje aromatičnim biljkama poput lovora, estragona, bosiljka, origana, metvice, ružmarina, a nalaze se tu i grmovi kadulje i lavande koji će u vrijeme cvatnje privlačiti brojne oprašivače. Osim grmolikih biljaka, u parku se nalaze i sadnice različitih vrsta drveća, među kojima i Prunusa serotina (crna trešnja), vrsta koja je otporna na mraz i na gradska onečišćenja, a dobro podnosi i sušu. Njenim plodovima se rado hrane ptičice koje tako doprinose njenom razmnožavanju. Osim autohtonih vrsta drveća poput bukve i jasena, tu su još i magnolija, grab te divlji kesten koji je dobra medonosna biljka - opisuju u Zrinjevcu.

Također, park je prilagođen kretanju građana koji koriste invalidska kolica, hodalice i slična pomagala te im omogućava pristup svim kazetama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:33