NAJZDRAVIJA BILJKA

Kadulja je poznata kao biljka koja liječi sve, ali u nekim oblicima može biti i otrovna

 /SHUTTERSTOCK

Kadulja je glavna biljka u raznim kuhinjama diljem svijeta. Sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u promicanju oralnog zdravlja i funkcioniranja mozga. Također može pomoći u snižavanju kolesterola i šećera u krvi. Kadulja se još naziva i obična kadulja, vrtna kadulja i Salvia officinalis. Pripada obitelji metvica, zajedno s drugim biljkama poput origana, ružmarina, bosiljka i majčine dušice, piše Healthline.

Kadulja ima jaku aromu i zemljani okus, zbog čega se obično koristi u malim količinama. Unatoč tome, prepun je raznih važnih hranjivih tvari i spojeva Kadulja je prirodno sredstvo za čišćenje, pesticid i ritualni predmet u duhovnom spaljivanju.

Ova zelena biljka dostupna je svježa, sušena ili u obliku ulja - i ima brojne zdravstvene prednosti.

Evo nekoliko iznenađujućih zdravstvenih prednosti kadulje.

Jedna čajna žličica (0,7 grama) mljevene kadulje sadrži:

Kalorije: 2

Proteini: 0,1 grama

Ugljikohidrati: 0,4 grama

Masti: 0,3 grama

Vlakna: 0,3 grama

Vitamin K: 12 mcg (10% DV)

Željezo: 0,2 mg (1,1% DV)

Vitamin B6: 0,02 mg (1,2% DV)

Kalcij: 12 mg

Mangan: 0,02 mg

Kao što vidite, mala količina kadulje pokriva 10% vaših dnevnih potreba za vitaminom K. Štoviše, ovaj aromatični začin sadrži kavenu kiselinu, klorogensku kiselinu, ružmarinsku kiselinu, elaginsku kiselinu i rutin — svi oni igraju ulogu u korisnim učincima na zdravlje. Budući da se konzumira u malim količinama, kadulja osigurava samo male količine ugljikohidrata, kalorija, proteina i vlakana.

Puna antioksidansa

Antioksidansi su molekule koje pomažu u jačanju obrane vašeg tijela, neutralizirajući potencijalno štetne slobodne radikale koji su povezani s kroničnim bolestima. Kadulja sadrži više od 160 različitih polifenola, biljnih kemijskih spojeva koji djeluju kao antioksidansi u vašem tijelu. Dokazi iz epruvete i studija na životinjama pokazuju da spojevi pronađeni u kadulji mogu imati protuupalne, antikancerogene i neuroprotektivne učinke. Mala, starija studija otkrila je da ispijanje malo više od 1 šalice (300 ml) čaja od kadulje dva puta dnevno značajno povećava razinu antioksidativnih enzima u krvi. Također smanjuje i ukupni kolesterol i “loš” LDL kolesterol, kao i podizanje “dobrog” HDL kolesterola.

Može podržati oralno zdravlje

Kadulja ima antimikrobno djelovanje, što može zaštititi od mikroba koji potiču zubni plak. U studiji iz 2015. pokazalo se da vodica za ispiranje usta na bazi kadulje učinkovito ubija bakteriju Streptococcus mutans, koja je poznata po tome što uzrokuje karijes. U studiji iz epruvete otkriveno je da ekstrakt kadulje ubija i zaustavlja širenje i oralnih bakterija i Candide albicans, gljivice koja također može uzrokovati karijes.

Može ublažiti simptome menopauze

Tijekom menopauze, vaše tijelo doživljava prirodni pad hormona estrogena. To može uzrokovati širok raspon neugodnih simptoma. Simptomi uključuju valunge, pretjerano znojenje, suhoću vagine i razdražljivost. Obična kadulja tradicionalno se koristila za smanjenje simptoma menopauze.

Vjeruje se da spojevi u kadulji imaju svojstva slična estrogenu, što im omogućuje da se vežu na određene receptore u vašem mozgu kako bi poboljšali pamćenje i liječili valove vrućine i pretjerano znojenje.

Može smanjiti razinu šećera u krvi

Listovi kadulje tradicionalno se koriste kao lijek protiv šećerne bolesti. Istraživanja na ljudima i životinjama pokazuju da može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.

Istraživanja na ljudima su ograničena, ali jedna meta-analiza triju ispitivanja pokazala je da je kadulja značajno smanjila šećer u krvi natašte i HbA1c. Međutim, još uvijek nema dovoljno dokaza da se kadulja preporuči kao lijek za dijabetes. Potrebno je više istraživanja na ljudima.

image
/SHUTTERSTOCK

Može podržati pamćenje i zdravlje mozga

Kadulja može pomoći vašem mozgu i pamćenju na nekoliko načina. Kao prvo, puna je spojeva koji mogu djelovati kao antioksidansi, za koje se pokazalo da umiruju obrambeni sustav vašeg mozga. Također se čini da zaustavlja razgradnju kemijskog glasnika acetilkolina (ACH), koji ima ulogu u pamćenju. Čini se da razine ACH padaju kod Alzheimerove bolesti.

U jednoj studiji, 39 sudionika s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću konzumiralo je ili 60 kapi (2 ml) dodatka ekstrakta kadulje ili placebo dnevno tijekom četiri mjeseca. Oni koji uzimaju kadulju dodatno ct je bio bolji na testovima koji su mjerili pamćenje, rješavanje problema, rasuđivanje i druge kognitivne sposobnosti. Kod zdravih odraslih osoba kadulja je pokazala da poboljšava pamćenje u malim dozama. Veće doze također podižu raspoloženje i povećavaju budnost, smirenost i zadovoljstvo.

Može smanjiti ‘loš‘ LDL kolesterol

Visoki “loš” LDL kolesterol ključni je čimbenik rizika od srčanih bolesti. Kadulja može pomoći u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola, koji se može nakupiti u vašim arterijama i potencijalno oštetiti.

U jednoj studiji, konzumacija čaja od kadulje dva puta dnevno snizila je "loš" LDL kolesterol i ukupni kolesterol u krvi, dok je povisila "dobar" HDL kolesterol nakon samo dva tjedna. Nekoliko drugih studija na ljudima ilustrira sličan učinak s ekstraktom kadulje.

Ostale potencijalne zdravstvene koristi

Kadulja i njezini spojevi povezani su s nekoliko drugih zdravstvenih prednosti. Međutim, te dobrobiti nisu opsežno istražene. Može ublažiti proljev: Svježa kadulja tradicionalni je lijek protiv proljeva. Studije u epruveti i na životinjama otkrile su da sadrži spojeve koji mogu ublažiti proljev opuštajući crijeva.

Može spriječiti starenje kože: Nekoliko studija iz epruvete sugerira da spojevi kadulje mogu pomoći u borbi protiv znakova starenja, poput bora.

Ima li nuspojava?

Kadulja se općenito smatra sigurnom, ali koncentrirano ulje kadulje ili drugi dodaci mogu imati nuspojave i ne smiju se koristiti tijekom trudnoće ili dojenja, niti ih smiju koristiti djeca.

NIH navodi u jednom izvješću o slučaju iz 2023. da produljena uporaba ulja kadulje ili alkoholne tinkture kadulje može izazvati ozbiljne štetne učinke kod nekih, uključujući povraćanje, mučninu, proljev, hipertenziju, ubrzan rad srca ili konvulzije.

Neki su ljudi zabrinuti zbog tujona, spoja koji se nalazi u običnoj kadulji. Istraživanja na životinjama otkrila su da visoke doze tujona mogu biti toksične za mozak. Ipak, nije jasno koliko bi tujona trebalo konzumirati da bi imao toksične učinke kod ljudi. Štoviše, gotovo je nemoguće konzumirati toksične količine tujona putem hrane. Međutim, ispijanje previše čaja od kadulje ili uzimanje eteričnih ulja kadulje - što u svakom slučaju treba izbjegavati - može imati toksične učinke.

Radi sigurnosti ograničite konzumaciju čaja od kadulje na 3-6 šalica dnevno.

U suprotnom, ako ste zabrinuti zbog tujona u običnoj kadulji, umjesto toga jednostavno možete konzumirati španjolsku kadulju (Salvia lavandulaefolia) jer ona ne sadrži tujon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 12:05