NEOBIČNA ALI UČINKOVITA IDEJA

Kako da se cvijeće ne osuši dok ste na godišnjem odmoru? Vjerovali ili ne, tajna je - u pelenama za bebe!

 /SHUTTERSTOCK

Svaki dan, čini nam se, pojavljuju se neke nove i zanimljive ideje. Ponekad se iznenadimo kako ljudi dolaze do tako neobičnih ideja. Jedna od takvih ideja je i ona kada odrežete pelenu za bebu i uz pomoć nje riješite jedan od najvećih problema suvremene biljne proizvodnje – nedostatak vlage u tlu. Upravo je nevjerojatno kako se hidrogel iz pelena može koristiti u hortikulturi.

Eksperiment možete napraviti sami. Za to će vam trebati jedna pelena i zemlja.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Izrežite pelenu i iz nje istresite granule u posudu.

2. Zatim ih pomiješajte s vodom. Trebali biste dobiti želatinastu smjesu. Potom ovu mješavinu pomiješajte sa zemljom, u omjeru 1:1. Gel za pelene jako dobro upija vodu i dugo je zadržava.

3. Odličan supstrat, koji će uvijek biti vlažan, dobit ćete ako ga povremeno zalijevate. Biljke će uzeti onoliko vlage koliko im je potrebno. Korijen neće trunuti i pljesniviti.

image
/SHUTTERSTOCK

4. U zemlji, gdje su biljke već posađene, možete iskopati nekoliko malih rupa i dodati im granule pelena. Vlaga će se dulje zadržati u tlu i cvijet će duže ostati svjež.

5. Kuglice iz pelena postaju mali rezervoar u kojem se čuva voda za cvijeće. Cvijeće dobiva vlagu kroz svoje korijenje i hrani ostatak biljke. Na taj način nećete morati stalno razmišljati o zalijevanju cvijeća, a ljeti će vam biti lakše održavati ga.

Na taj način možete bezbrižno otići na godišnji odmor bez straha da će se vaše cvijeće osušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 10:19