CVJETNE TRNORUŽICE

Kako pripremiti ruže za zimski san da iduće godine budu još raskošnije

 /SHUTTERSTOCK

Zahvaljujući iznimno toplom vremenu ove jeseni ruže još cvatu, no uskoro, čim zahladi i krenu prvi mrazovi trenutak je da ih spremite za zimski počinak.

image
/SHUTTERSTOCK

Poskidajte sve povenule cvjetove, a one koji su još lijepi režite za vazu, Ako je mraz već stigao i zahvatio pupoljke, obavezno ih odrežite. Kad počne otpadati promrzlo lišće, bacite ga u biootpad, a ne u kompost. Tako ćete izbjeći širenje uzročnika raznih bolesti.

image
/SHUTTERSTOCK

Početkom studenoga dobro je podrezati gornje trećine ovogodišnjih izboja. Na taj se način smanjuju oštećenja biljke ako zapadne rani snijeg. Kraj listopada odličan je trenutak da, ako želite, premjestite vaše ruže. Možda ih je previše u ružičnjaku ili želite drugačiji raspored i boje. Biljke su tada u stanju mirovanja pa će se najlakše prilagoditi novom mjestu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kraj listopada ili početak studenog idealan je i za malčiranje ruža. Kad ih podrežete, stavite malč na korijenov vrat biljke kako bi je dodatno utoplili. Koristite kompost, slamu ili suhe listove, koji će tu ostati sve do ranog proljeća. Ne zaboravite, ruže treba podrezati ih i u proljeće, kad prođu mrazovi, a ove cvjetne ljepotice još uvijek "spavaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:59