DAŠAK TROPA

Kako uzgojiti stablo manga u loncu? Možete ga držati u domu ili posaditi u vrt

 BRENDA JEANNE/GETTY IMAGES
Ovaj detaljni vodič provest će vas kroz cijeli proces, od odabira prave sorte i posude do osiguravanja dugoročnog zdravlja i produktivnosti vašeg drveta

Uzgoj stabla manga u loncu nije samo isplativ pothvat za ljubitelje tropskog voća, već i izvediv projekt za one s ograničenim vrtnim prostorom ili one koji žive u hladnijim klimatskim uvjetima. Mango, sa svojim bujnim, gustim lišćem i sočnim plodovima, utjelovljuje bit tropa. Međutim, uzgoj ovih stabala u kontejnerima zahtijeva posebnu njegu kako bi se osiguralo da napreduju i na kraju donose plodove. Ovaj detaljni vodič provest će vas kroz cijeli proces, od odabira prave sorte i posude do osiguravanja dugoročnog zdravlja i produktivnosti vašeg stabla manga.

Odabir prave sorte

Put do uspješnog uzgoja stabla manga u tegli počinje odabirom odgovarajuće sorte. Patuljaste i polupatuljaste sorte najprikladnije su za uzgoj u kontejnerima zbog svoje kompaktnije navike rasta, što olakšava upravljanje veličinom stabla. Neke popularne sorte, poznate po tome što dobro uspijevaju u loncima, su Carrie, Cogshall, Mallika, Dwarf Hawaiian i Pickering. Ove sorte nisu samo prihvatljive veličine, već su poznate i po izuzetnoj kvaliteti plodova.

image
SUPERSMARIO/GETTY IMAGES

Odabir prikladne posude

Izbor lonca ključan je za zdravlje vašeg stabla manga. Odlučite se za veliki, robusni spremnik koji može primiti rast stabla nekoliko godina. Lonac od cca 60 litara prikladan je za početak rasta mladog stabla, ali budite spremni presaditi ga u veću posudu kako raste. Uvjerite se da posuda ima odgovarajuće rupe za drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode, što može dovesti do truljenja korijena, što je čest problem u slabo dreniranim tlima.

Sastav tla i sadnja

Stabla manga uspijevaju u dobro dreniranom tlu s blago kiselim do neutralnim pH (5,5 do 7,5). Stvorite idealan medij za uzgoj miješanjem zemlje za posude s perlitom i kompostom, što će osigurati i dobru drenažu i bogatstvo hranjivim tvarima. Kada sadite, postavite sjemenku ili mladicu manga u sredinu lonca, pazeći da je vrh korijenske kuglice točno ispod površine tla. To će potaknuti zdrav razvoj korijena.

Svjetlost i temperatura

Adekvatna sunčeva svjetlost neophodna je za rast i plodove stabala manga. Stavite posudu na mjesto koje dnevno ima najmanje 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti. Stabla manga su sama po sebi tropska i uspijevaju na visokim temperaturama. U regijama s hladnijom klimom važno je drvce premjestiti u zatvorene prostore ili u zaštićeno područje kada temperature padnu ispod -1°C, jer je vrlo osjetljivo na mraz.

image
BRENDA JEANNE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zalijevanje i gnojidba

Redovito zalijevanje ključno je za održavanje zdravog stabla manga, ali mora se izbjegavati pretjerano zalijevanje. Pustite da se gornji centimetar zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja. Tijekom aktivne sezone rasta, hranite svoje stablo manga svakih 4-6 tjedana uravnoteženim gnojivom sa sporim otpuštanjem, kako biste podržali njegov rast i potencijal plodonošenja. Smanjite zalijevanje i prestanite s gnojidbom tijekom zimskih mjeseci kada stablo uđe u fazu mirovanja.

Orezivanje za zdravlje i produktivnost

Godišnje orezivanje bitno je za održavanje veličine i oblika stabla manga, što je osobito važno za stabla koja se uzgajaju u kontejnerima. Rezidba također potiče proizvodnju voćki. Uklonite sve mrtve i oštećene grane pa orežite stablo kako biste potaknuli grmoliki, produktivni rast. Ako drvo uzgajate u zatvorenom prostoru dio godine, osigurajte mu dovoljno svjetla, dopunjujući ga rasvjetom ako je potrebno.

image
JOBRESTFUL/GETTY IMAGES

Osiguravanje uspješnog oprašivanja

Dok su stabla manga samooplodna i mogu proizvesti plodove bez unakrsnog oprašivanja, pojačano oprašivanje može povećati zametanje plodova. Ovo je osobito važno za drveće koje se uzgaja u zatvorenom prostoru ili u područjima s ograničenom aktivnošću insekata. Možete ručno oprašivati cvijeće pomoću malog kista za prijenos peluda s jednog cvijeta na drugi, oponašajući prirodno djelovanje pčela.

Od cvjetanja do berbe

Strpljenje je vrlina pri uzgoju stabala manga, osobito u loncima. Stablima uzgojenim iz sjemena može trebati i do pet godina da urode plodom, dok cijepljene mladice mogu roditi ranije. Plodovima manga potrebno je nekoliko mjeseci da se razviju i sazriju. Vrijeme je za berbu kada plodovi počnu ispuštati voćnu aromu i njihova kora počinje mijenjati boju. Uz predanost i pažnju prema detaljima, san o berbi vlastitog manga može postati stvarnost, čak i u najmanjem prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 13:19