zlatna poslastica

Krumpir s ovog otoka košta čak 500 eura! Berači ručno vade gomolj po gomolj kako bi ga dostavili najboljim svjetskim restoranima

 /SHUTTERSTOCK

Krumpir je zasitna hrana, dostupna i pristupačna. No, to nije baš istina ako želite jesti krumpir koji dolazi s francuskog otoka Noirmoutier, zapadno od Nantesa.

Sitni žuti gomolji najskuplji su na svijetu, a cijena im se penje i do 500 eura po kilogramu. Rastu samo na otočkom tlu Biskajskog zaljeva, bogatom mineralima – na komadiću zemlje koji miriše na ocean i alge.

image
/SHUTTERSTOCK

Bonnotte krumpir pažljivo se uzgaja i još brižljivije bere na vrhuncu zrelosti u svibnju, koji traje samo tjedan dana. Tada se od zore do zalaska sunca okupi 2500 berača kako bi brali najskuplji krumpir na svijetu. Ručno vade gomolj po gomolj kako bi zlatni krumpir zasjao na stolovima najboljih svjetskih restorana.

image
/SHUTTERSTOCK

Odlikuje ih nježna aroma limuna, mirišu na orašaste plodove, a karakterizira ih slankasti, mineralni okus koji se dugo zadržava na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali bez obzira kako se koristi - najvažnije je da se ne guli kora koja čuva esenciju mora i zemlje, prenosi Hayat.

No, francuska poslastica ima ljutog protivnika. Prije nekoliko godina britanski lanac supermarketa Tesco počeo je komercijalizirati krumpir, prodajući ga ispod cijene od oko 2 eura po kilogramu. Uobičajeni rođaci francuskih plemića među gomoljima rastu preko Engleskog kanala, na britanskom teritoriju. Otok Jersey ima sličnu klimu i tlo, ali znalci tvrde da je francuski krumpir ipak ukusniji.

image
/SHUTTERSTOCK

Otok na zapadnoj obali Francuske svoju slavu ne duguje samo krumpirima, već i lijepoj arhitekturi, desecima kilometara pješčanih plaža i mirisnim borovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:18