Uvijek pri ruci

Metoda za uspješan uzgoj češnjaka u zatvorenom prostoru koju preporučuje Martha Stewart

 DANIELA/ UNSPLASH/
Češnjak je tisućama godina poznat kao ljekovita biljka širokog spektra djelovanja

Od ljekovitih tvari sadrži eterična ulja koja sadrže sumpor, specifičnog su mirisa, velike nepostojanosti i osjetljivosti. Od ostalih tvari tu su: alicin, aliin, dušične supstancije, biljne masti, mineralne tvari, polioze poput inulina i spoj vezan na jod. Sve spomenute tvari u češnjaku su u koncentriranom obliku, a ljekovite su već u vrlo maloj koncentraciji.

Češnjak normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.

image
TIJANA DRNDARSKI /UNSPLASH/

Prema rezultatima nekih istraživanja, češnjak je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila. Snižava razinu štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno istodobno povećava koncentraciju zaštitnog kolesterola (HDL).

Češnjak usporava rast opasne mikroflore u crijevima koja izaziva proljev, uključujući i amebe; zbog toga je koristan u liječenju nekih želučanih tegoba, npr. kod proljeva ili crijevnog katara.

Pospješuje epitelizaciju i zarastanje rana. Pomaže i kod raznih plućnih bolesti.

Danas je poznato da češnjak djeluje i antimikrobno, uništavajući neke bakterije, kao što su: Staphylococcus, Escherichia coli, Proteus i Pseudomonas. Ima antiparazitski učinak i učinkovit je protiv virusa herpesa i kvaščevih gljivica.

Najnovija istraživanja nedvojbeno pokazuju da češnjak posjeduje i antikancerogena svojstva. Stručni časopis Journal of the National Cancer lnstitute objavio je studiju koja govori o tomu da ljudi koji redovito uzimaju veće količine češnjaka znatno manje obolijevaju od raka želuca nego osobe koje ga ne uzimaju.

U časopisu Carcinogenesis objavljeni su podaci o tomu da su se ulja iz češnjaka i crnog luka pokazala učinkovitima protiv raka kože te da redovito uzimanje češnjaka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

image
MIKE KENNEALLYN/UNSPLASH/

Uzgoj češnjaka u zatvorenom prostoru izvrsno je rješenje za vrtlare s ograničenim vanjskim prostorom, a ovi savjeti koje je odobrila Martha Stewart također će vam pomoći da uspješno uzgajate lukovice.

Uz posebnu njegu, moguće je uzgojiti češnjak kod kuće, ali imajte na umu da je svjetlo ključno za rast češnjaka u zatvorenom prostoru.

Ako vam je cilj uzgojiti češnjak u zatvorenom prostoru, morate mu osigurati period vernalizacije. Vernalizacija potiče proces cvjetanja biljke izlaganjem dugotrajnoj hladnoći.

Sadnja više režnjeva češnjaka u jednu posudu je izvediva sve dok postoji dovoljno prostora za svaki cvat.

Preporučuje se saditi režnjeve na otprilike 10 do 15 cm jedan od drugoga kako bi se omogućio pravilan rast.

Prilikom odabira spremnika, osigurajte da imaju odgovarajuću drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode, što bi potencijalno moglo rezultirati truljenjem korijena.

image
REDHELGA/GETTY IMAGES

Da biste pripremili režnjeve češnjaka za sadnju, slijedite ove korake:

Stavite željene režnjeve češnjaka u vrećicu koja se može ponovno otvoriti zajedno s malo zemlje.

Zatim stavite vrećicu u zamrzivač na 4 do 6 tjedana, simulirajući okruženje smrzavanja kako biste potaknuli fazu rasta.

Nakon razdoblja hlađenja, razdvojite glavicu češnjaka na pojedinačne češnjeve.

Posadite režnjeve otprilike 5 cm duboko u tlo, pazeći da šiljasti krajevi budu okrenuti prema gore.

Za optimalne uvjete rasta koristite tlo bogato hranjivim tvarima koje dobro drenira.

Prekrijte režnjeve s dodatnom zemljom i nježno nabijte kako biste ih učvrstili.

Temeljito zalijte tlo, kako biste osigurali dovoljno vlage za posađene režnjeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:47