DA, MOGUĆE JE

Na maloj parceli jedna obitelj godišnje uzgaja dovoljno hrane za sebe, a i za prodaju

 Urban Homestead
Prije nekoliko godina vlasnici su na zemljištu od pet hektara sagradili kuću i garažu, a na ostataku posjeda uzgajaju svoj vrt

Jedna obitelj odlučila je napraviti svoj mini raj na Zemlji, a nalazi se samo 15 minuta od centra Los Angelesa, svega 30 metara od glavne autoceste, na maloj gradskoj parceli.

Kako prenosi The Plant Guide ova obitelj uzgaja čak 300 kilograma organske hrane godišnje na desetini hektara, što predstavlja 90 posto njihove kompletne prehrane… Troše manje od 2 dolara dnevno po osobi na ostale kuhinjske namirnice i zarađuju više od 20 000 dolara godišnje prodajom viška proizvoda

image
Urban Homestead

Prije nekoliko godina vlasnici su na zemljištu od pet hektara sagradili kuću i garažu, a ostatak posjeda su pretvorili u malo carstvo za proizvodnju hrane bez sintetičkih gnojiva. Sve su to postigli zahvaljujući permakulturnim metodama koje oponašaju prirodne i stvaraju tlo bogato bakterijama i hranjivim tvarima.

S druge strane, konvencionalne poljoprivredne metode izuzimaju hranjive tvari iz tla, ono postaje pustinjsko i neplodno, dok ga permakultura obnavlja. Sadašnji vlasnih ovog divnog imanja Jules Dervaes preselio se u Pasadenu još 1985. godine, gdje tada nije bilo polodne zemlje, samo glina. Par godina nakon, točnije 1990-ih ozbiljna suša natjerala ga je da pokrene permakulturni vrt, a budući da je zalijevanje samog vrta koštalo previše novca i vremena, počeo je malčirati zemlju ispred kuće i saditi "nešto korisno".

image
Urban Homestead

Darvaes kaže da je sve do 2001. godine neuko "petljao" po svom vrtu te je tada saznao da je GMO ušao u opskrbu hranom. U tom je trenutku odlučio vidjeti koliko hrane može uzgojiti njegova mala parcela.

Njegova kći izjavila je kako su počeli saditi biljke gdje god su stigli u okolici kuće, vodoravno, okomito, prednje dvorište, stražnje dvorište i prilaz, a njegov sin je dodao kako nije bilo nekog posebnog modela koje su slijedili, jednostavno su to činili prirodno.

Obitelj je provela godine koristeći fermentirani kompost, kamenu prašinu, kokošji i kozji gnoj te učinkovite mikroorganizme za revitalizaciju zemlje. Nikada nisu koristili sintetička proizvode, a od 2007. prestali su koristiti i organska gnojiva.

image
Unsplash

Sićušni prostor konačno je u potpunosti iskorišten tehnikama za vrtlarstvo po kvadratnom metru. Biljke su posađene vrlo blizu jedne druge kako bi se spriječilo isparavanje iz tla i uštedjela voda. Darvaesi tvrde da tlo nikada ne smije biti golo i izloženo, stoga sade sjemenje što je bliže moguće u simbiotske aranžmane. Učinkovito korištenje prostora otvara mogućnost malog održavanja, a sve se radi ručno ili uz pomoć stroja za izradu blokova zemlje.

Jules smatra da je uzgoj hrane jedno od najopasnijih zanimanja jer od toga prijeti opasnost da postanete slobodni.

image
Unsplash

Štoviše, jednostavan život ove obitelji osigurava i sve potrebne prihode obitelji, čini ih sretnima i zdravijima. Proizvode oko 2000 kilograma povrća, 900 kokošjih i 1000 pačjih jaja, 10-ak kilograma meda i još brdo kilograma sezonskog voća, a svaki se član obitelji trudi osigurati da svaki kvadratni metra njihove zemlje proizvede što je više moguće.

Ova obitelj također živi gotovo potpuno izvan mreže - uređaji koje koriste napajaju se ručno ili dobivaju energiju iz solarnih panela, što dovodi do izrazito minimalnih računa za struju..

Njihov automobil također pokreće biodizel proizveden od korištene kuhinjske masti—koju restorani dostavljaju na kućni prag. Hrane se sezonski, čuvaju svoje proizvode i prodaju izravno lokalnim restoranima, te tako zarađuju dodatni novac koji im je potreban za kupnju hrane koja se ne proizvodi u njihovom vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 08:46