jeste li znali?

Najučinkovitiji način da se riješite miševa: samo nabavite ove biljke!

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da određeni mirisi tjeraju miševe? Zato, ako imate ove male napasti u kući ili oko nje (a ne želite ih imati) poslužite se ovim sjajnim trikovima. Za borbu protiv miševa u zatvorenom prostoru, možete posaditi odgovarajuće biljke kako biste ih spriječili da se približe vašem domu. Najbolji pristup je imati ove biljke u blizini kuće, idealno u područjima gdje mislite da bi se miševi mogli ušuljati.

image
/SHUTTERSTOCK

Biljke koje miševi ne podnose su:

1. Luk i češnjak

To su dvije različite biljke, ali imaju vrlo slične arome i mogu se uzgajati u istim uvjetima. I češnjak i luk uzgajaju se iz lukovica i potrebno im je sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Vlasac možete koristiti i kao sredstvo protiv miševa, a da ga zapravo ne uzgajate. Samo zgnječite četiri ili pet češnja češnjaka i dodajte to u pola litre vode. Poprskajte na mjesto gdje mislite da se miševi nalaze ili bi se mogli nalaziti.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Kadulja

Za većinu umjerenih regija, kadulja na otvorenom će dobro prezimiti i rasti kao trajnica. Zbog jakog mirisa kadulja odbija miševe. Nije zahtjevna biljka i lijepo će rasti na svim vrstama tla sve dok postoji pristojna drenaža i treba biti osunčana veći dio dana. Kao trajnica, svake će godine rasti i može se razviti u grm.

3. Metvica

Postoji mnogo različitih vrsta metvice, a sve imaju aromatične listove koji mogu otjerati i insekte i miševe. Kao i većina trajnica, metvica ne treba nikakve posebne uvjete za uzgoj i uspijevat će na svakom mjestu koje ima puno sunca. Metvica ne voli suho tlo, pa ćete ju u sušnim razdobljima morati zalijevati. Međutim, morat ćete pripaziti na biljke mente. Izuzetno su jake i lako mogu zauzeti cijeli vrtni prostor ako ih ne orezujete. Svi suvišni listovi se mogu lijepo osušiti za čaj ili kuhanje, piše Novi.ba.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Lavanda

Većina ljudi ne treba razlog za uzgoj lavande. Između lijepog mirisa i lijepih ljubičastih cvjetova, uobičajen je izbor čak i kada miševi nisu problem.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:27