Bujat će cijele godine

Ovaj začin koji sigurno imate doma, oporavit će vaše uvenulo cvijeće bolje od bilo kakve kemije!

 /SHUTTERSTOCK

Njega cvijeća ponekad zahtijeva puno vremena i strpljenja, pogotovo ako ste početnik i mislite da će vas i najotpornije biljke iznevjeriti. No, kako će posude sa sobnim biljkama svaki prostor učiniti toplim i odisati ugodnim ugođajem, trud oko njege neće biti uzaludan. Kad se "uhodate" i naučite što cvijeće voli, počevši od mjesta na kojem se nalazi, preko doziranja vode i dodavanja hranjivih tvari, već nakon nekoliko mjeseci moći ćete se pohvaliti malim botaničkim vrtom kod kuće, piše Espreso.

Ako orhideja počne propadati, skalpelom uklonite oštećeni dio i na posjekotinu stavite malo cimeta. Sve sobne biljke - od cvijeća kao što su orhideje, dalije, patuljaste ruže ili afričke ljubičice do fikusa i filadendrona, prije svega vole pročišćenu zemlju za posudu, zaštićenu od štetočina. Iskusni cvjećari služe se provjerenim trikom: prije nego što biljku stave u zemlju, na korijen stave malo cimeta. Ovaj začin koriste i tako da ga posipaju po površini zemlje u posudi.

image
/SHUTTERSTOCK

Na kraju, ako biljka iz nekog razloga počne propadati, skalpelom uklone oštećeni dio, a zdrav dio posipajte s malo cimeta. Nakon nekoliko dana biljka se oporavi i nastavi rasti.

Cimet, taj aromatični začin prirodni je fungicid koji uništava gljivice i tjera insekte. U kombinaciji s mlijekom i vodom izvrstan je za poticanje bujnosti biljaka, posebice onih bez cvjetova.

Dobro je znati da mljeveni cimet izvrsno štiti biljke Kada kupite novu lončanicu, žličicu cimeta pospite po površini zemlje i olovkom ili žlicom pomiješajte cimet sa zemljom. Ponovite ovaj postupak svaka tri mjeseca.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako vaš fikus, filadendron ili druge sobne biljke koje ne cvjetaju zaostaju u rastu, u bočicu s raspršivačem ulijte 100 mililitara vode, 100 mililitara mlijeka i žličicu cimeta, dobro protresite i tom otopinom pošpricajte biljke umjesto zalijevanja. Najbolje je to učiniti u jutarnjim satima, dok ima sunčeve svjetlosti koja pomaže biljkama da bolje apsorbiraju sve korisne tvari iz otopine. Nakon dva sata uklonite višak tekućine s površine lišća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:48