Najbolje biljčice

Ovih 10 sorti začinskog i ljekovitog bilja iz domaćih rasadnika dobro je imati na dohvat ruke

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Travanj je period kada se u rasadnicima može naći veliki broj vrsta i sorti začinskog i ljekovitog bilja

Mi smo iz ponude izdvjili - kadulju maximu, mentu piperithu, timijan Foxley, lavandu, ružmarin, matičnjak, vlasac i kamilicu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kadulja (Salvia officinalis)

Otporna trajnica idealna je za grmolike obrube, a aromatični listovi mogu se koristiti u mesnim jelima i čajevima. Postoji veliki izbor vrsta kadulja, no obična vrtna kadulja najmanje će tražiti brige jer uspješno izlazi na kraj s vjetrom, sušom i vrelim suncem. Listovi za sušenje skupljaju se prije otvaranja cvjetova koji su također jestivi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Majčina dušica (Thymus vulgaris)

Jednostavna prekrivačica tla koja će izdržati svaki oblik zanemarivanja pod uvjetom da je posadimo na dobro propusno tlo. U vrtnim centrima mogu se naći mnoge zanimljive sorte neobičnih boja i mirisa poput Thymus pulegioides Foxley s ružičastim cvjetnim vrhovima ili Thyums citriodorus - limunski timijan koji ima osvježavajući intenzivan okus limuna. Majčina dušica voli sunce i sklona je širenju, a listovi se mogu brati u bilo koje vrijeme.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Metvica (Mentha)

Vrlo invazivna biljka koja će biti najsretnija u polusjeni, no može rasti i na suncu. Voli vlažnu zemlju i bogata humusna tla, a listovi se beru neposredno prije cvatnje. Na raspolaganju je velik broj okusa, no za našu gredicu odlučili smo se za najpoznatiju Mentha piperita i, s obzirom na to da volimo koktele, kubansku sortu Mojito.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Ružmarin je prava mediteranska biljka koja se u vrtu može iskoristiti za kreiranje mirisne živice. U područjima s blagom klimom cvjeta cijele godine te, iako je otporna na mraz, ne podnosi temperature ispod minus 10 °C. Najbolje uspijeva na sunčanoj gredici na dobro propusnom i umjereno plodnom tlu. Osim klasične uspravne sorte u rasadnicima se mogu naći i puzajuće idealne za viseće košare.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Mažuran (Origanum majorana)

Višegodišnja biljka koja se u umjerenoj klimi uzgaja kao jednogodišnja i vrlo je otporna na sušu. Najbolje uspijeva na sunčanoj poziciji u bogatoj zemlji koja se dobro drenira. Mažuran ima slatkast, mirisan i osvježavajući okus te djeluje blagotvorno na živčani sustav i umiruje tegobe prehlade.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Smilje (Helichrysum sp.)

To je niži grm koji svojim sitnim cvjetićima žute boje i specifičnim ugodnim, blago oporim mirisom daje obilježja dalmatinskog krša. Smilje podnosi visoke ljetne temperature krša i kamenitih terena, traži jače sunčevo zračenje, a može podnijeti i oštrije zime, zbog čega se prirodno nalazi i na višim nadmorskim visinama. Smilje pripada kategoriji zaštićenih biljaka.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Vlasac (Allium schoenoprasum)

Otporna lukovičasta trajnica koja traži sunce ili polusjenu te vlažno, ali dobro propusno tlo. Jestivi cvjetovi privlače kukce, pogotovo pčele i jedna je od prvih biljaka koja cvate na proljeće. Iako je pomalo invazivna može se iskoristiti u dekorativne svrhe kao nizak rub na gredici.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Matičnjak (Melissa officinalis)

Trajnica koja će se vrlo brzo raširiti po cijelom vrtu, no najsretnija će biti ako raste u sjeni. Jedna od prvih začinskih i ljekovitih biljaka koja se može brati već na proljeće. Podnosi siromašno tlo iako kvalitetnije raste u bogatoj i vlažnoj zemlji. Ako želite obuzdati širenje, biljku redovito orezujte prije nego što se pojave sjemenke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Ljekovita biljka mediteranskog kraja koja voli mnogo sunca i dobro podnosi sušu. Lavanda ne podnosi vlažnu zemlju koja se mora osušiti do sljedećeg zalijevanja, zbog čega je važno da je tlo propusno. Također se može uzgajati kao grm za niske živice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kamilica (Matricaria recutita)

Iznimno popularna biljka od čijih se cvjetova radi čaj za smirenje uma i tijela. Riječ je o otpornoj biljci koja najbolje uspijeva na sunčanoj poziciji i dobro dreniranom tlu. Cvjetovi se beru kad se otvore za vrijeme sunčanog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:27