IDEALNO ZA DVORIŠTE

Ovo je najbrže rastuće stablo na svijetu. U godini dana naraste i do 3 metra

 /SHUTTERSTOCK

Ovo brzorastuće listopadno drvo egzotičnog izgled potječe iz Kine i Japana, a poznato je po golemim mekim listovima i obilnim količinama ljubičastih cvjetova nježnog mirisa koji se pojavljuju u travnju. Paulovnija je prema mnogim podacima najbrže rastuće stablo koje u jednoj godini može doseći visinu od čak 3 metara.

Ili ga posadite i ostavite da proizvede svoj fini kupolasti oblik (može doseći 12 metara nakon 40 godina) ili ga orežite tako da bude grmoliko.

Grmoliki izgled posebno dobro funkcionira s Paulovnijom; nakon što se uspostavi (nakon jedne ili dvije godine), odrežite ga do zemlje (oko 1,5 metara od tla) i promatrajte. Narasti će do 3 metra u jednoj godini, proizvesti ogromno lišće i izgledati impresivno egzotično za ljeto. Možete to raditi svake godine ili svakih nekoliko godina i na kraju će panj istrunuti i morat ćete zasaditi novo.

Kao stablo, treba mu prostora i zaklona od jakih vjetrova; lišće nije ni blizu tako veliko na odraslom stablu kao kad ga orezujete, ali je veliko i vrlo mekano. Imaju reputaciju da ne cvjetaju dok ne navrše 15 godina, što je čudno jer nalazimo da cvjetaju u rasadniku s otprilike 3 ili 4 godine, prenosi Architectural Plants.

Savršeno je otporno, ali dolaze iz kontinentalnije (vruća ljeta, hladne zime, jasno definirana godišnja doba) klime sa sljedećim posljedicama: sporo listanje u proljeće (ne potpuno do kasnog svibnja/početka lipnja) i neka oštećenja od mraza na vrhovima grana. Ni jedno ni drugo nije posebno važno za zdravlje i ljepotu stabla, ali vrijedi znati te stvari.

Općenito, pouzdano, jednostavno i osebujno drvo. Brza stopa rasta čini ih prilično zadovoljavajućim za one koji se mogu opisati kao nestrpljivi vrtlari.

Napomena:

Kada orezujete nekoliko biljaka istim alatom, uzmite kantu s 5% otopinom izbjeljivača i operite oštrice 30 sekundi kako biste ih sterilizirali. To će pomoći u izbjegavanju mogućnosti križne kontaminacije bolesti.

Kao i sa svim drvenastim biljkama, sadite visoko, izlažući što je više moguće suženja na dnu debla. Dopustiti da se zemlja nakuplja oko podnožja stabla može biti kobno. Zalijevajte često kod prve sadnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:00